Συμμορία έβγαλε τόσα χρήματα από απάτη Bitcoin που αγόραζε αυτοκίνητα για αγνώστους

Δεν μπορούσε να τα ξοδέψει
18 Ιανουαρίου 2023 10:00
Συμμορία έβγαλε τόσα χρήματα από απάτη Bitcoin που αγόραζε αυτοκίνητα για αγνώστους

Μία Bitcoin απάτη ξεσκεπάστηκε στο Blackpool του Ηνωμένου Βασιλείου, οδηγώντας τα τέσσερα μέλη της συμμορίας στη φυλακή. Αυτό που ξεχωρίζει όμως στη συγκεκριμένη υπόθεση, είναι πως οι απατεώνες κέρδισαν πολύ γρήγορα πολλά χρήματα, τα οποία δεν μπορούσαν να διαχειριστούν.

Όλα ξεκίνησαν από μία ευπάθεια σε ένα website συναλλαγών. Η συμμορία κατάφερε να μεταφέρει κρυφά Bitcoin κεφάλαια, φτάνοντας τις £21 εκατομμύρια μέσα σε τρεις μήνες. Τα έσοδα ήταν τέτοια και σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, που η συμμορία προσπαθούσε να τα ξεπλύνει με όποιο τρόπο μπορούσε να φανταστεί, ακόμα και αγοράζοντας αυτοκίνητα για αγνώστους ή δίνοντάς τους κουπόνια αγορών £5.000.

Η απάτη αποκαλύφθηκε μόνο όταν ένα μέλος της συμμορίας κατήγγειλε στην αστυνομία πως η κόρη της είχε κλέψει 15 Bitcoin (£75.000 τότε).

Ήταν αυτό το τηλεφώνημα που μας έκανε να αναρωτηθούμε πώς μία 45χρονη κυρία που ζει λιτά σε ένα πολύ μικρό ενοικιαζόμενο διαμέρισμα στο Blackpool, κατέχει τέτοιο κρυμμένο πλούτο;

Από εκεί το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται και η αστυνομία αποκάλυψε την απάτη και εντόπισε τα υπόλοιπα μέλη της σπείρας.

Βασανίζονταν για να ξοδέψουν τα χρήματα. Ο πλούτος που τους ήρθε ξαφνικά ήταν υπερβολικός για να το διαχειριστούν. Ο ένας μετακόμισε από το διαμέρισμά του σε ξενοδοχείο και αγόρασε αυτοκίνητα για 20 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων μερικών που γνώρισε τυχαία σε μία pub. Έδινε δωροεπιταγές £5.000 σε αγνώστους στο δρόμο και έδινε φιλοδώρημα στους ταξιτζήδες £50. Είναι σαν αυτά που βλέπεις στις ταινίες και λες ότι δεν πρόκειται ποτέ να συμβεί στην πραγματικότητα. Έγινε δημοφιλής στη γειτονιά ως ο Bitcoin εκατομμυριούχος αλλά κράτησε την πηγή των χρημάτων του κρυφή μέχρι που το ανακάλυψε η αστυνομία.

Ο ένας εκ των τεσσάρων μελών πέθανε το 2021 πριν προλάβει να δικαστεί, ενώ οι υπόλοιποι τρεις φυλακίστηκαν για έξι έτη με απόφαση δικαστηρίου την προηγούμενη εβδομάδα. Η αστυνομία τώρα εργάζεται για να ανακτήσει όσα κεφάλαια μπορεί από την απάτη, για να τα αποδώσει πίσω στα θύματα.