Smartphones: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι του 2022

Η αγορά σημείωσε πτώση
18 Ιανουαρίου 2023 09:23
Smartphones: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι του 2022

Η αγορά των smartphones σημείωσε τις χειρότερες επιδόσεις μιας δεκαετίας με 17% πτώση στο τέταρτο τρίμηνο του 2022, ενώ για όλη τη χρονιά η πτώση ήταν 11% με λιγότερα από 1.2 δισεκατομμύρια τηλέφωνα να φτάνουν στα ράφια των καταστημάτων.

Για το τελευταίο τρίμηνο του έτους, νικήτρια ήταν όπως συνήθως η Apple με την κυκλοφορία των νέων iPhone, μόνο που αυτή τη φορά σημείωσε το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στην ιστορία της, φτάνοντας το 25%, αφήνοντας έτσι τη Samsung δεύτερη με 20% και την Xiaomi τρίτη με 11%. Oppo και Vivo συμπληρώνουν την πεντάδα με 10% και 8% αντίστοιχα, ενώ η κατηγορία “άλλοι” αποτελούν το 26% της αγοράς.

Σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2021, το μερίδιο της Apple σημείωσε άνοδο 2%, της Samsung και της Oppo 1%, το μερίδιο της Vivo έμεινε ίδιο, ενώ η Xiaomi σημείωσε πτώση 2% η οποία φαίνεται να οφείλεται στις προκλήσεις της αγοράς της Ινδίας.

Για το σύνολο της χρονιάς, η Samsung κατείχε το 22% της αγοράς σημειώνοντας άνοδο 2% σε σχέση πέρυσι. Η Apple ανέβασε και αυτή το μερίδιό της κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες φτάνοντας το 19%. Xiaomi, Oppo και Vivo παρουσίασαν μικρή πτώση κατέχοντας το 13%, 9% και 9% αντίστοιχα.

Για το 2023, η Canalys προβλέπει “οριακή έως καθόλου ανάπτυξη” για την smartphone αγορά, με τις εταιρίες να προσεγγίζουν τη χρονιά επιφυλακτικά, δίνοντας προτεραιότητα στο κέρδος, προστατεύοντας το μερίδιο αγοράς τους και μειώνοντας τα κόστη για να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα της αγοράς.