Ο πρώτος AI δικηγόρος είναι πραγματικότητα από τώρα

Better Call S.A.U.L.
13 Ιανουαρίου 2023 15:18
Ο πρώτος AI δικηγόρος είναι πραγματικότητα από τώρα

Η πρόοδος της τεχνητής νοημοσύνης (AI) έχει φτάσει σε τέτοιο επίπεδο που αρχίζει να μπουσουλάει και στην καθημερινότητα αλλά και σε σοβαρότερα ζητήματα. Ένα από αυτά είναι οι AI-δικηγόροι που όντως υπάρχει αυτή τη στιγμή που μιλάμε -κι ας έχουμε μόλις μπει στο 2023- και μάλιστα ετοιμάζεται για την πρώτη του υπόθεση. 

Μια νεοσύστατη εταιρία παροχής νομικών υπηρεσιών, η DoNotPay ανακοίνωσε ότι ανέπτυξε τον "πρώτο ρομποτικό δικηγόρο του κόσμου", ισχυριζόμενη ότι χάρη σε αυτό θα μπορείτε να πολεμήσετε εταιρίες, να νικήσετε τη γραφειοκρατία και να μηνύσετε όποιον επιθυμείτε. Η τεχνητή νοημοσύνη της DoNotPay θα βοηθήσει δύο κατηγορούμενους για μια κλήση που έλαβαν επειδή οδηγούσαν με υπερβολική ταχύτητα. 

Λέγεται πως οι νομικοί AI βοηθοί της θα επικοινωνούν με τους κατηγορούμενους, μέσω ακουστικού, για να τους ενημερώνουν για το τι πρέπει να πουν και πότε ενώπιον του δικαστηρίου. Μάλιστα η μία υπόθεση θα εκδικαστεί μέσω Zoom και η άλλη σε κανονική αίθουσα δικαστηρίου. 

Η εν λόγω εταιρία νομικών συμβουλών προσφέρει ένα σωρό ειδών υπηρεσίες για όλων των ειδών τις νομικές υποθέσεις, ωστόσο κατά την εγγραφή της υπηρεσίας αυτής, η DoNotPay αναφέρει ότι "Δεν είναι δικηγορικό γραφείο και δεν είναι κάτοχος άδειας άσκησης νομικού επαγγέλματος". 

Το εάν αυτό είναι το πρώτο βήμα για την εμφάνιση της τεχνητής νοημοσύνης στις δικαστικές αίθουσες μένει να το δούμε. Δεν αποκλείεται στο μέλλον η AI να βοηθάει στην διεκπεραίωση δικαστικών υποθέσεων αλλά και υπεράσπισης κατηγορουμένων, εάν τα πράγματα εξελιχθούν καλώς και δεν πάνε...Skynet μεριά.