Το James Webb ανακάλυψε τον πρώτο του εξωπλανήτη

Έχει το ίδιο μέγεθος με τη Γη
12 Ιανουαρίου 2023 10:18
Το James Webb ανακάλυψε τον πρώτο του εξωπλανήτη

Το James Webb Space Telescope (JWST) έχει ήδη προσφέρει ένα θησαυρό πληροφοριών στο σύντομο χρονικό διάστημα που βρίσκεται σε λειτουργία, ενθουσιάζοντας την επιστημονική κοινότητα. Τώρα, κατάφερε ένα ακόμα ορόσημο στη λειτουργία του, εντοπίζοντας τον πρώτο του εξωπλανήτη

Ο λόγος για τον LHS 475b, οποίος βρίσκεται μόλις 41 έτη φωτός από τη Γη στον αστερισμό του Οκτάς και τυχαίνει να έχει μέγεθος σχεδόν ίδιο με τη Γη, έχοντας το 99% της διαμέτρου της.

Ο πλανήτης είναι μερικές εκατοντάδες βαθμούς πιο ζεστός από τη Γη - με τη θερμοκρασία στην επιφάνεια να φτάνει τους 300 βαθμούς Κελσίου - και αρκετά κοντά στο άστρο του, ολοκληρώνοντας μία τροχιά γύρω από αυτό κάθε δύο μέρες. Ωστόσο το άστρο είναι ένας ερυθρός νάνος και είναι πολύ πιο ψυχρός από το δικό μας Ήλιο, κάτι που κάνει τους επιστήμονες να θεωρούν πιθανό ο πλανήτης να διαθέτει ατμόσφαιρα. Ο εντοπισμός του πλανήτη επιβεβαιώθηκε από την παρατήρηση δύο περασμάτων μπροστά από το άστρο του.

Δεν υπάρχει αμφισβήτηση πως ο πλανήτης βρίσκεται εκεί. Τα πολύτιμα δεδομένα του Webb το επιβεβαιώνουν.

Τα δεδομένα δείχνουν πως πρόκειται για βραχώδη πλανήτη σαν τη Γη, αλλά η σύνθεση ή και η ύπαρξη της ατμόσφαιράς του παραμένουν μυστήριο. Μυστήριο που σκοπεύουν να λύσουν οι αστρονόμοι με περισσότερες παρατηρήσεις. Υπάρχει η περίπτωση η όποια ατμόσφαιρα να έχει εξαφανιστεί λόγω της εγγύτητας στο άστρο, υπάρχει όμως και η περίπτωση να κρύβει μία λεπτή ατμόσφαιρα κοντά στην επιφάνεια. Μία ατμόσφαιρα η οποία αποτελείται από 100% διοξείδιο του άνθρακα θα ήταν πολύ πιο συμπυκνωμένη και δύσκολη στην ανίχνευση. Υπάρχουν όμως ορισμένου είδους ατμόσφαιρες τις οποίες μπορούν να αποκλείσουν από τώρα οι επιστήμονες, όπως για παράδειγμα μία ατμόσφαιρα μεθανίου. Αν ανακαλυφθούν νέφη σε επόμενες παρατηρήσεις, πιθανώς να έχει ένα έντονο φαινόμενο θερμοκηπίου όπως έχουμε στην Αφροδίτη.