Μάθαμε τι έφταιγε στις προβληματικές RX 7900 XTX κάρτες γραφικών που έπιαναν 110+ βαθμούς!

Η AMD δεσμεύεται να τις αντικαταστήσει
07 Ιανουαρίου 2023 21:44
Μάθαμε τι έφταιγε στις προβληματικές RX 7900 XTX κάρτες γραφικών που έπιαναν 110+ βαθμούς!

Όπως σας είχαμε ενημερώσει, μετά το ντεμπούτο της RTX 4090 που αμαυρώθηκε εν μέρει από τα προβλήματα με τις καμένες κάρτες και τους λιωμένους αντάπτορες, και AMD ήρθε αντιμέτωπη με έναν μικρό εφιάλτη, αφού αρκετοί χρήστες ανέφεραν σοβαρά προβλήματα με τις ολοκαίνουργιες Radeon RX 7900 XTX κάρτες γραφικών τους.

Συγκεκριμένα, πολλαπλοί κάτοχοι του νέου μοντέλου ανέφεραν πως η κάρτα τους δεν αποδίδει όπως θα έπρεπε, αφού υπερθερμαίνεται και μάλιστα πολύ! Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε πως η GPU μπορεί να φτάσει μέχρι και τους 110 βαθμούς κελσίου, κάτι που οδηγεί σε thermal throttling, καθώς το λογισμικό ρίχνει τις επιδόσεις με downclocking για να προστατευτεί η κάρτα.

Η AMD είχε αναγνωρίζει αμέσως το θέμα και πλέον γνωρίζουμε τι ακριβώς συνέβη. Το πρόβλημα αφορά μόνο τα 'Made by AMD' μοντέλα και σχετίζεται με το σύστημα ψύξης, αφού στις γραμμές παραγωγές της εταιρίας έφτασε μια παρτίδα από ελαττωματικά vapor chambers που δεν είχαν εντός τους το απαραίτητο υγρό. Η εταιρία έχει δεσμευτεί να βοηθήσει όλους όσους συνάντησαν το πρόβλημα και να αντικαταστήσει τις κάρτες τους.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της έκθεσης CES 2023, ο Senior Vice President και General Manager της AMD Radeon, Scott Herkelman, μίλησε για το θέμα λέγοντας:

Έχουμε τη λύση και είμαστε έτοιμοι να σας βοηθήσουμε. Απλά καλέστε τη γραμμή τεχνικής υποστήριξης αν αγοράσατε την κάρτα από το amd.com ή αν την αγοράσατε από κάποιον από τους συνεργάτες μας καλέστε αυτούς, μιας και έχουν τεμάχια αντικατάστασης. Ξέρουμε πώς να επιβεβαιώσουμε αν μια κάρτα έχει πρόβλημα ή όχι και θα σας την αντικαταστήσουμε αμέσως, γιατί θέλουμε να έχετε ένα εξαιρετικό προϊόν.

Το όλο θέμα προκλήθηκε από μια μικρή παρτίδα από vapor chambers που είχαν κατασκευαστικό πρόβλημα, αφού δεν υπήρχε αρκετό υγρό για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά. Επηρεάζει ένα πολύ μικρό ποσοστό.

Για περισσότερα μπορείτε να δείτε ολόκληρο το βίντεο του PCWorld μέσα από τον player που ακολουθεί.