BMW: Δείτε το νέο της αυτοκίνητο που αλλάζει χρώμα επί τόπου! (ΒΙΝΤΕΟ)

Δε θα ξαναχρειαστείτε ποτέ ξανά βαφέα αυτοκινήτου
05 Ιανουαρίου 2023 23:40
BMW: Δείτε το νέο της αυτοκίνητο που αλλάζει χρώμα επί τόπου! (ΒΙΝΤΕΟ)

Έχετε δει ποτέ αυτοκίνητο να αλλάζει το χρώμα του επί τόπου όπως το επιθυμεί ο ιδιοκτήτης του; Κι όμως η BMW επαναστατεί με την E-Ink τεχνολογία της την οποία παρουσίασε σε όλο της το εντυπωσιακό μεγαλείο στη σκηνή της CES 2023, αφήνοντας άφωνους όσους είδανε το θέαμά του. 

Στην περσινή CES είχε παρουσιάσει μια πρώιμη εκδοχή της τεχνολογίας, η οποία όμως δεν είχε χρώμα, καθώς εναλλασσόταν μεταξύ λευκού, μαύρου και γκρι.

Τώρα, με το μοντέλο BMW iVision Dee, που αποτελεί ένα ηλεκτρικό sedan concept αυτοκίνητο, μπορεί να το κάνει με πολλαπλά χρώματα. 

Τι σημαίνει αυτό; Πως το i Vision Dee της BMW μπορεί να αλλάζει χρώματα με 32 διαθέσιμες αποχρώσεις, κάτι που προσφέρει ένα άκρως φουτουριστικό οπτικό αποτέλεσμα. Πάνω στο σώμα του αυτοκινήτου περιλαμβάνονται 240 E-Ink "φύλλα" τα οποία ο χρήστης επιλέγει το χρώμα ακριβώς που θα προβάλλουν, μεταμορφώνοντάς το σε ένα πολύχρωμο αυτοκίνητο πόλης ή με αγωνιστικές ρίγες αλά Need for Speed αν το θέλετε. 

Παρακάτω μπορείτε να δείτε και το ειδικό trailer του εν λόγω concept αυτοκινήτου που εμφανίζονται οι Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ και Ντέιβιντ Χάσελχοφ (ναι, με τον KITT στο ρόλο του Ιππότη της Ασφάλτου). 

Δείτε βίντεο με το πώς λειτουργεί η E-Ink τεχνολογία: 

Πώς λειτουργεί η E-ink τεχνολογία; 

Την τεχνολογία ανέπτυξε για χάρη της BMW η αμερικάνικη E Ink Corporation, η οποία είναι γνωστή για τα e-readers. Μια επίστρωση φιλμ στο αυτοκίνητο περιέχει μικροσκοπικές μικροκάψουλες, των οποίων οι χρωστικές ουσίες αλλάζουν όταν εφαρμόζεται ηλεκτρισμός. Παρά το γεγονός ότι το E Ink έχει δει αρκετές εφαρμογές κατά τη διάρκεια των ετών, η BMW λέει ότι είναι μοναδικό στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, το οποίο αναπτύχθηκε και προγραμματίστηκε από ενδοεταιρικούς μηχανικούς.

Επιπλέον, αυτή η ιδέα χρησιμοποιεί την τελευταία τεχνολογία από το E Ink, που ονομάζεται μεμβράνη "Prism 3", η οποία είναι πλήρως προγραμματιζόμενη και προορίζεται για χαμηλή κατανάλωση ενέργειας για λόγους βιωσιμότητας. Η Prism 3 μπορεί επίσης να κατασκευαστεί σε οποιοδήποτε σχήμα, καθιστώντας τις εφαρμογές βιομηχανικού σχεδιασμού φαινομενικά ατελείωτες.

Αυτή τη στιγμή οι μηχανικοί της εταιρίας εργάζονται στο να κάνουν τα πάνελ του ηλεκτρονικού χαρτιού πιο ανθεκτικά σε πράγματα όπως έντομα αλλά και πλυσίματα σε πλυντήρια αυτοκινήτων. 

Υπάρχει περίπτωση να δούμε ένα αυτοκίνητο στους δρόμους με την E-Ink τεχνολογία; Δεν είναι στη σφαίρα του απίθανου αλλά προς το παρόν παραμένει στα R&D ντουλάπια και concepts της BMW. 

Tags: