Έπεσαν επιτέλους οι τιμές των DDR5 μνημών RAM

Πιο προσιτά από ποτέ τα modules των 8GB
02 Ιανουαρίου 2023 10:05
Έπεσαν επιτέλους οι τιμές των DDR5 μνημών RAM

Όταν οι DDR5 μνήμες έκαναν για αρχικά το ντεμπούτο τους, οι τιμές τους ήταν τόσο που υψηλές που καθιστούσαν για πολλούς απαγορευτική τη μετάβαση στις νέες πλατφόρμες των Intel και AMD. Πλέον, επιτέλους το κόστος φαίνεται πως "έχει κατέβει στη Γη", με τα modules των 8GB, για παράδειγμα, να είναι πλέον πιο προσιτά από ποτέ.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, σύμφωνα με ρεπορτάζ του DigiTimes, οι τιμές των μνημών RAM έπεσαν κατά μέσο όρο 40% μέσα στο 2022. Ειδικότερα, μεγάλες μειώσεις παρατηρήθηκαν σε διάφορα DDR3 και DDR4 μοντέλα, αλλά τη μεγαλύτερη βουτιά την έκαναν οι DDR5 μνήμες. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από τον Φεβρουάριο μέχρι και τον Οκτώβριο του 2022, τα 8 GB DDR5 memory modules πωλούνται έως και 43% φθηνότερα.

Πράγματι, ακόμη και στην Ελληνική αγορά η διαφορά είναι πολύ μεγάλη. Πλέον κάποιος μπορεί να βρει μια 8GB DDR5 μνήμη ξεκινώντας περίπου στα €30, την ώρα που για το ίδιο stick θα χρειαζόταν να δαπανήσει έως και τριψήφιο ποσό στα μέσα του Μαρτίου του 2022.

Για αυτή την αξιοσημείωτη διαφορά εικάζεται πως ευθύνεται το υπερβολικό στοκ από DRAM chips που παρήγαγαν οι διάφοροι κατασκευαστές και θέλουν τώρα να διώξουν από τις αποθήκες τους, οδηγώντας σε πτώσεις τιμών για τα αντίστοιχα προϊόντα.

Για την ιστορία, τόσο η 12η και η 13η γενιά επεξεργαστών της Intel, όσο και τα Ryzen 7000 μοντέλα της AMD υποστηρίζουν DDR5 μνήμες RAM. Όπως φαίνεται, όσοι περίμεναν για την αναβάθμιση σε αυτά τα μοντέλα μέχρι να πέσουν οι τιμές των μνημών, μπορούν πλέον να επενδύσουν, κάνοντας future-proof το σύστημά τους για κάποια χρόνια.

Tags: