Φιλιππίνες: Προειδοποίηση για συντρίμμια πυραύλου μετά την κινεζική εκτόξευση

Η τελευταία για το 2022
30 Δεκεμβρίου 2022 10:54
Φιλιππίνες: Προειδοποίηση για συντρίμμια πυραύλου μετά την κινεζική εκτόξευση

Η Κίνα πραγματοποίησε την τελευταία εκτόξευση διαστημικού πυραύλου για το 2022. Η εκτόξευση όμως σήμανε συναγερμό στις Φιλιππίνες, με τη διαστημική υπηρεσία της χώρας να προβαίνει σε προειδοποίηση για συντρίμμια του πυραύλου που θα πέσουν στην περιοχή.

Ο κινεζικός πύραυλος Long March 3B εκτοξεύτηκε μεταφέροντας το δορυφόρο Shiyan-10 02 και αμέσως μετά την εκτόξευση η PhilSA ανακοίνωσε “προληπτικά μέτρα σχετικά με συντρίμμια του Long March 3B τα οποία δε θα καούν στην ατμόσφαιρα”.

Η PhilSA κοινοποίησε τις πληροφορίες σε όλες τις χώρες που συνορεύουν με την εκτιμώμενη ζώνη όπου θα πέσουν τα συντρίμμια και πρότεινε την έκδοση μέτρων για την εναέρια και θαλάσσια πρόσβαση στην περιοχή.

Ενώ δεν αναμένεται να πέσουν σε στεριά ή κατοικημένες περιοχές, τα συντρίμμια αποτελούν κίνδυνο για πλοία, αεροσκάφη, αλιευτικά σκάφη και άλλα οχήματα που θα περάσουν από τη ζώνη αυτή.

Τόνισε πως η ζώνη δεν είναι απόλυτη και μπορεί να αλλάξει λόγω διαφόρων παραγόντων, όπως η περιστροφή της Γης, ο καιρός και οι κλιματικές συνθήκες. Κάλεσε επίσης το κοινό να αναφέρει άμεσα τυχόν συντρίμμια τα οποία θα παρασυρθούν στις ακτές, ενώ τόνισε να μην έρθει κανείς σε επαφή μαζί τους καθώς περιέχουν τοξικές ουσίες, όπως καύσιμα.