Βρέθηκαν τα αρχαιότερα βλήματα όπλων στην ιστορία (ΦΩΤΟ)

Λίθινα βλήματα 15.700 ετών ανακάλυψαν αρχαιολόγοι
29 Δεκεμβρίου 2022 21:33
Βρέθηκαν τα αρχαιότερα βλήματα όπλων στην ιστορία (ΦΩΤΟ)

Μια σπουδαία ανακάλυψη έκανε ομάδα αρχαιολόγων στο Idaho (Άινταχο) των ΗΠΑ καθώς βρήκαν τα αρχαιότερα βλήματα όπλων στην ιστορία, τα οποία χρονολογούνται πριν από 15.700 χρόνια.

Αυτές οι 14 πέτρινες κεφαλές που βρήκαν αποτελούν και τις αρχαιότερες "κεφαλές όπλων" που βρέθηκαν ποτέ στις ΗΠΑ. Η ανακάλυψή τους ανατρέπει τις γνωστές ηλικίες ορισμένων από τα παλαιότερα εργαλεία της ηπείρου και θα μπορούσε να ρίξει φως στον τρόπο με τον οποίο η τεχνολογία (και ίσως οι γενετικές συνδέσεις) μοιράστηκαν μεταξύ των κατοίκων της Εποχής των Παγετώνων στην Ασία και τη Βόρεια Αμερική. 

"Από επιστημονικής άποψης, οι ανακαλύψεις αυτές προσθέτουν πολύ σημαντικές λεπτομέρειες σχετικά με το πώς μοιάζει το ιστορικό των αρχαιότερων λαών της αμερικανικής ηπείρου", δήλωσε ο Λόρεν Ντέιβις, αρχαιολόγος στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Όρεγκον και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, σε ανακοίνωση του πανεπιστημίου. "Άλλο πράγμα είναι να λέμε: "Πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι ήταν εδώ στην Αμερική πριν από 16.000 χρόνια και είναι διαφορετικό πράγμα να το μετράμε βρίσκοντας καλοφτιαγμένα τεχνουργήματα που άφησαν πίσω τους".

Η τοποθεσία Cooper's Ferry είναι παραδοσιακά εδάφη των Nez Perce στο Idaho και είναι γνωστή ως Nipéhe στη φυλή. Η τοποθεσία έχει αποκαλύψει ένα θησαυρό επεξεργασμένων λίθων και υπολειμμάτων ζώων από τότε που έγινε η πρώτη ανασκαφή στα μέσα του 20ου αιώνα.

Τα βλήματα βρέθηκαν στην πραγματικότητα κατά τη διάρκεια μιας περιόδου αρκετών ετών -από το 2012 έως το 2017, όμως μόλις τώρα χρονολογήθηκαν τα απομεινάρια αυτά και δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα της ομάδας.

Αυτά τα νέα βλήματα δείχνουν πως οι ιθαγενείς της Αμερικής ήταν ικανότατοι κυνηγοί, καθώς ειδικά τα μικρότερα βλήματα ήταν ικανά να διεισδύσουν βαθιά και να προκαλέσουν μεγάλη εσωτερική ζημιά στα ζώα, επιτρέποντάς τους να κυνηγήσουν οτιδήποτε ήθελαν. 

Δείτε φωτογραφίες από τα ευρήματα: 

Μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί και χαρτογραφηθεί 65.000 αντικείμενα από την περιοχή Cooper's Ferry. Με κάθε ανασκαφή, τραβάμε λίγο περισσότερο την κουρτίνα της πρώιμης ανθρώπινης δραστηριότητας.

Η εργασία δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Science Advances.