Ο κόσμος αγοράζει λιγότερες κάρτες γραφικών από ποτέ! Νέο αρνητικό ρεκόρ 20ετίας

Με την Nvidia να παραμένει στον θρόνο
29 Δεκεμβρίου 2022 16:32
Ο κόσμος αγοράζει λιγότερες κάρτες γραφικών από ποτέ! Νέο αρνητικό ρεκόρ 20ετίας

Παραδόξως, η κυκλοφορία των ολοκαίνουργιων RTX 4080 και RTX 4090 της Nvidia, αλλά και των RX 7900 XTX και 7900 XT της AMD, δε βοήθησε την αγορά των καρτών γραφικών να ανακάμψει, με το τρίτο τρίμηνο του 2022 να είναι αρνητικό ρεκόρ 20ετίας!

Περνώντας σε λεπτομέρειες, μετά την αρχική αύξηση των πωλήσεων που είχε φέρει η πανδημία και η κερδοφορία του mining κρυπτονομισμάτων, οι πωλήσεις νέων καρτών γραφικών για desktop υπολογιστές έχει μειωθεί δραματικά. Συγκεκριμένα, μέσα στο τρίτο τρίμηνο του 2022 έφτασαν στα ράφια των καταστημάτων 6.9 εκατομμύρια GPUs, ο μικρότερος αριθμός που έχουμε δει ποτέ τα τελευταία 20 χρόνια. Ακόμη και αν λάβουμε υπόψη τις πωλήσεις των laptops, μαζί η AMD, η Intel και η Nvidia απέστειλαν 14 standalone graphics processors μέσα στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Η μείωση σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι είναι δραματική και ανέρχεται στο -42%.

Ειδικότερα, 6,9 εκατομμύρια είναι ο χαμηλότερος αριθμός καρτών γραφικών που έχουν αποσταλεί στα καταστήματα τουλάχιστον από το τρίτο τρίμηνο του 2005, σύμφωνα με τα δεδομένα της ερευνητικής εταιρίας Jon Peddie Research. Όπως επισημαίνει το μέσο Tom's Hardware, οι πωλήσεις αυτόνομων GPUs ήταν πολύ υψηλές στις αρχές της δεκαετίας του 2000, καθώς οι ενσωματωμένες λύσεις δεν ήταν ακόμη αρκετά καλές. Επομένως, είναι ασφαλές να πούμε ότι το τρίτο τρίμηνο του 2022 οι πωλήσεις desktop καρτών γραφικών ήταν οι λιγότερες που έχουν σημειωθεί εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε το σχετικό γράφημα που ετοίμασε το Tom's Hardware χρησιμοποιώντας τα δεδομένα της Jon Peddie Research για την αγορά από το 2014 μέχρι και το 2022:

Για την ιστορία, παρά την συνολικά καθοδική πορεία της αγοράς, η Nvidia διατηρεί την κυρίαρχη θέση της και μάλιστα αύξηση το μερίδιο αγοράς της σε 86% μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του 2022. Αυτό μάλιστα συνέβη παρά την αύξηση του ποσοστού της Intel, χάρη στην κυκλοφορία των Arc μοντέλων της.