Εξέταση αίματος ανιχνεύει με αξιοπιστία τη νόσο του Αλτσχάιμερ

Νέα εξέλιξη χωρίς άλλες δυσάρεστες εξετάσεις
29 Δεκεμβρίου 2022 09:14
Εξέταση αίματος ανιχνεύει με αξιοπιστία τη νόσο του Αλτσχάιμερ

Για να επιβεβαιωθεί μία διάγνωση για Αλτσχάιμερ, ο ασθενής πρέπει να στραφεί σε μαγνητικές τομογραφίες και σε ανάλυση των κυττάρων, που περιλαμβάνει μία επώδυνη οσφυονωτιαία παρακέντηση. Τώρα, ερευνητές κατάφεραν να εντοπίσουν με αξιοπιστία την νόσο Αλτσχάιμερ, απλά με μία εξέταση αίματος.

Μία διεθνής ομάδα επιστημόνων από Σουηδία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ, ανέπτυξαν μία νέα εξέταση αίματος που βασίζεται σε ένα αντιγόνο και μπορεί να ανιχνεύσει τις πρωτεΐνες ταυ στον εγκέφαλο που εντοπίζονται στη νόσο Αλτσχάιμερ.

Μία μελέτη σε 600 ασθενείς, βρήκε πως η εξέταση μπορεί να ανιχνεύσει με αξιοπιστία τη νόσο Αλτσχάιμερ, ξεχωρίζοντάς την από άλλες νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

Μία εξέταση αίματος είναι πιο φθηνή, ασφαλέστερη και ευκολότερη και μπορεί να βελτιώσει την κλινική αυτοπεποίθηση στη διάγνωση της Αλτσχάιμερ, επιλέγοντας συμμετέχοντες για κλινικές δοκιμές και παρακολούθηση της ασθένειας. – Dr. Thomas Karikari, University of Pittsburgh

Πριν να γίνει διαθέσιμη η εξέταση στα νοσοκομεία, η ομάδα των ερευνητών πρέπει να βεβαιωθεί πως λειτουργεί για μία ευρεία ποικιλία ασθενών και πρέπει να διευρύνει τις δοκιμές της σε περισσότερα σημεία του κόσμου.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Brain.