Τύπος έτρεξε τα Windows 7 σε ταχύτητες 1980 και χρειάστηκαν 28 λεπτά για να ανοίξουν! (ΒΙΝΤΕΟ)

Σε επεξεργαστή των μόλις 5 MHz
27 Δεκεμβρίου 2022 22:42
Τύπος έτρεξε τα Windows 7 σε ταχύτητες 1980 και χρειάστηκαν 28 λεπτά για να ανοίξουν! (ΒΙΝΤΕΟ)

Πλέον ακόμη και τα smartphones που κουβαλάμε καθημερινά στις τσέπες μας έχουν επεξεργαστές εντυπωσιακής ισχύς και υψηλών συχνοτήτων. Στην αγορά των σταθερών υπολογιστών δε, είναι ακατόρθωτο να βρεις κάποιον νέο επεξεργαστή με συχνότητα κάτω από 1GHz. Ωστόσο, οι σημερινές ταχύτητες και πολυτέλειες δεν ήταν πάντα αυτονόητες.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ο πρώτος υπολογιστής της IBM είχε συχνότητα μόλις 4.77 MHz! Αυτό έκανε τον YouTuber και προγραμματιστή NTDEV να αναρωτηθεί αν το hardware της τότε εποχής θα μπορούσε να τρέξει πιο σύγχρονο λογισμικό, αποφασίζοντας να βρει τα πραγματικά όρια για τα Windows 7. Κάπως έτσι, έπειτα από μια αρκετά επίπονη διαδικασία, κατάφερε να τρέξει τα Windows 7 Ultimate σε έναν Pentium-S επεξεργαστή που έγινε downclock σε μόλις 5 MHz! Παράλληλα, το σύστημα ήταν εξοπλισμένο με μόλις 128MB μνήμης RAM.

Σε περίπτωση που δεν είστε εξοικειωμένοι με τις ελάχιστες απαιτήσεις, κανονικά το λειτουργικό σύστημα της Microsoft από το 2009 χρειάζεται τουλάχιστον επεξεργαστή του 1GHz για να λειτουργήσει και 1GB μνήμης RAM. Για να καταφέρει, λοιπόν, ο YouTuber να κάνει boot το σύστημα, προέβη σε αμέτρητα optimizations, απενεργοποιώντας το LogonUI και τρέχοντας τα Windows σε ένα αποδεκατισμένο Safe Mode. Τελικά, όμως, τα κατάφερε. Τα Windows 7 έτρεξαν σε επεξεργαστή των 5 MHz!

Μάλιστα, όχι απλώς ο υπολογιστής έτρεξε, αλλά ο NTDEV κατάφερε να ανοίξει και έναν Real Time Clock Checker για να επιβεβαιώσει τη συχνότητα του επεξεργαστή, ενώ μπόρεσε να ανοίξει και το Σημειωματάριο. Σε αυτό το σημείο να αναφερθεί ότι το όλο πείραμα έτρεχε σε ένα virtual machine στον 86Box emulator και περισσότερες πληροφορίες γι' αυτό μπορείτε να μάθετε μέσα από το βίντεο που ακολουθεί.