Μπορεί η ανθρωπότητα να γίνει Πολιτισμός Τύπου Ι;

Ποια είναι τα όρια μας;
25 Δεκεμβρίου 2022 10:31
Μπορεί η ανθρωπότητα να γίνει Πολιτισμός Τύπου Ι;

Ο Ρώσος αστροφυσικός, Nikolai Kardashev το 1964 πρότεινε μία κλίμακα για να μετρήσει την πρόοδο ενός πολιτισμού, γήινου ή εξωγήινου, η οποία βασίζεται στη δυνατότητα του πολιτισμού να εκμεταλλευτεί την ενέργεια στο σύμπαν. Η Κλίμακα Καρντάσεφ λοιπόν κατηγοριοποιεί τους πολιτισμούς σε πλανητικούς (Τύπου I), αστρικούς (Τύπου ΙΙ) και γαλαξιακούς (Τύπου ΙΙΙ).

Ο Πολιτισμός Τύπου I μπορεί να εκμεταλλευτεί όλη την ενέργεια του άστρου που φτάνει στον πλανήτη του. Ο Τύπου II μπορεί να εκμεταλλευτεί όλη την ενέργεια που παράγει το άστρο του και ο Τύπου III όλη την ενέργεια του γαλαξία του.

Την Κλίμακα Καρντάσεφ έκανε ευρέως γνωστή ο θρυλικός Carl Sagan, προτείνοντας μία συνεχόμενη κλίμακα και όχι απλά τρεις τύπους. Παρόλο λοιπόν που η ανθρωπότητα χρησιμοποιεί τεράστια ποσά ενέργειας, δεν έχουμε φτάσει καν την πρώτη κλίμακα.

Στη Γη φτάνουν περίπου 1016 watts ηλιακής ενέργειας και η ανθρωπότητα καταναλώνει σήμερα 1013 watts. Στην κλίμακα του Sagan λοιπόν βρισκόμαστε στο 0.73, όχι και άσχημα για πρωτεύοντα θηλαστικά. Ωστόσο το ερώτημα παραμένει. Μπορούμε να φτάσουμε τον Πολιτισμό Τύπου I;

Μία νέα έρευνα προσπαθεί να απαντήσει στο ερώτημα εξετάζοντας τρεις κύριες πηγές ενέργειας. Τα ορυκτά καύσιμα, την πυρηνική ενέργεια και τις ανανεώσιμες πηγές, υπολογίζοντας την πιθανή ανάπτυξή τους στο χρόνο. Η απάντηση φαίνεται απλή: Αν η παραγωγή ενέργειας γίνει η κορυφαία προτεραιότητά μας, θα φτάσουμε στον Τύπο I κάποια στιγμή. Ωστόσο αν για παράδειγμα κάψουμε όλα τα ορυκτά καύσιμα που μπορούμε, θα έχουμε μία κλιματική αλλαγή που θα σημάνει το τέλος της ανθρωπότητας, επιβεβαιώνοντας μία άλλη θεωρία, αυτήν του Μεγάλου Φίλτρου. Ότι δηλαδή το γεγονός πως δεν έχουμε εντοπίσει εξωγήινη νοήμων ζωή μπορεί να οφείλεται σε ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο στην ανάπτυξη ενός πολιτισμού. Δεν μπορείς να φτάσεις τον Τύπο I αν έχεις εξαφανιστεί.

Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη λοιπόν τα φυσικά όρια κάθε τύπου ενέργειας, ισορροπώντας τα με την ανάγκη περιορισμού της κλιματικής αλλαγής και των επιπέδων ρύπων όπως ορίζονται από τα Ηνωμένα Έθνη. Βρήκαν λοιπόν πως με ρεαλιστικούς περιορισμούς, η ανθρωπότητα μπορεί να γίνει Πολιτισμός Τύπου I, όχι νωρίτερα από το 2371.