Νέα τεχνολογία υπόσχεται ανεξάντλητο πόσιμο νερό για όλους

Η σωτηρία της ανθρωπότητας
25 Δεκεμβρίου 2022 10:01
Νέα τεχνολογία υπόσχεται ανεξάντλητο πόσιμο νερό για όλους

Το πόσιμο νερό σήμερα υπάρχει σε περιορισμένες ποσότητες. Πολλές χώρες αντιμετωπίζουν προβλήματα παροχής πόσιμου νερού και το πρόβλημα αναμένεται να γιγαντωθεί τα επόμενα χρόνια. Η ανακύκλωση του νερού και ο περιορισμός διάθεσής του σε περιόδους λειψυδρίας είναι οι μόνοι τρόποι που έχουμε σήμερα για να ανταποκριθούμε στην αυξανόμενη ζήτηση, ωστόσο οι επιστήμονες ψάχνουν για μία πιο πρακτική λύση.

Υπάρχει μία ανεξάντλητη πηγή νερού την οποία δεν εκμεταλλευόμαστε και αυτή είναι οι υδρατμοί πάνω από την επιφάνεια των ωκεανών. Μία νέα μελέτη από το University of Illinois, έρχεται να προτείνει μία νέα κατασκευή η οποία θα μετατρέπει αυτούς τους υδρατμούς σε πόσιμο νερό.

Κάποια στιγμή θα πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να αυξήσουμε την παροχή πόσιμου νερού καθώς ο περιορισμός χρήσης και το ανακυκλωμένο νερό δε θα επαρκούν για να ανταποκριθούν στις ανάγκες του ανθρώπου. Θεωρούμε πως η νέα μέθοδός μας μπορεί να το κάνει αυτό σε μεγάλη κλίμακα.

Έχοντας το μέγεθος ενός κρουαζιερόπλοιου, το κτίσμα ύψους 100 μέτρων και πλάτους 210 μέτρων μιμείται το φυσικό κύκλο του νερού, μεταφέροντάς το, συμπυκνώνοντάς το και συλλέγοντάς το. Η υγρασία μπορεί να μεταφερθεί από την επιφάνεια του ωκεανού σε μία κοντινή ακτή, όπου συστήματα ψύξης θα τη συμπυκνώσουν σε υγρό. Το όλο σύστημα μάλιστα μπορεί να τροφοδοτηθεί με ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, όπως αιολική ή ηλιακή.

Οι ερευνητές με πειράματα σε 14 διαφορετικές τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο, διαπίστωσαν πως μόλις ένα τέτοιο κτίσμα μπορεί να προσφέρει τις ημερήσιες ανάγκες πόσιμου νερού για 500.000 ανθρώπους. Το σύστημα μπορεί να αντικαταστήσει ή να λειτουργήσει συμπληρωματικά σε συστήματα αφαλάτωσης.

Δεν έχει ξαναγίνει. Νομίζω πως οφείλεται στο ότι οι ερευνητές είναι τόσο επικεντρωμένοι σε λύσεις στη στεριά, αλλά η μελέτη μας δείχνει πως υπάρχουν κι άλλες λύσεις.

Σήμερα το πόσιμο νερό αποτελεί μόνο το 3% όλου του νερού του πλανήτη. Και τις περισσότερες φορές περιέχει ρύπους ή δεν είναι προσβάσιμο για εύκολη χρήση. Το συγκεκριμένο σύστημα, πέρα από το γεγονός πως μπορεί να εφαρμοστεί σε μεγάλη κλίμακα, έχει και ελάχιστο αποτύπωμα στα οικοσυστήματα και στο περιβάλλον.

Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη και την κλιματική αλλαγή και θεωρούν πως το σύστημά τους μπορεί να είναι βιώσιμο ακόμα κι αν οι ξηρές περιοχές ερημοποιούνται.

Οι προβλέψεις του κλίματος δείχνουν πως η υγρασία των ωκεανών θα αυξηθεί με τον καιρό, παρέχοντας ακόμα περισσότερο πόσιμο νερό. Οπότε η ιδέα που προτείνουμε θα είναι εφικτή ακόμα και με την κλιματική αλλαγή. Αυτό προσφέρει μία αποτελεσματική προσέγγιση στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, ειδικότερα σε ευαίσθητους πληθυσμούς οι οποίοι ζουν σε ξηρές περιοχές του κόσμου.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports.