Η ζωή κοντά στη φύση μειώνει τις πιθανότητες εγκεφαλικού

Νέα δεδομένα για την ποιότητα ζωής
24 Δεκεμβρίου 2022 10:12
Η ζωή κοντά στη φύση μειώνει τις πιθανότητες εγκεφαλικού

Μία νέα έρευνα Ισπανών ερευνητών βρήκε πως η ζωή κοντά στη φύση μειώνει τις πιθανότητες εγκεφαλικού κατά 16%! Ως “πράσινοι χώροι” θεωρήθηκαν αυτοί που απέχουν έως και 300 μέτρα από την κατοικία κάποιου και το δείγμα της έρευνας ήταν 3.5 εκατομμύρια ενήλικες από την Καταλονία της Ισπανίας μεταξύ 2016 και 2017.

Αν και η έρευνα δε δείχνει πως οι πράσινοι χώροι είναι η απευθείας αιτία μείωσης του ρίσκου για εγκεφαλικό, υπάρχει μία απευθείας σύνδεση για να δικαιολογήσει περαιτέρω έρευνα.

Η έρευνα επιδεικνύει τη σημασία των περιβαλλοντικών παραγόντων στο ρίσκο εγκεφαλικού. Δεδομένου ότι προβλέπεται πως η συχνότητα, η θνησιμότητα και η αναπηρία που σχετίζεται με την ασθένεια θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, είναι σημαντικό να καταλάβουμε τους παράγοντες κινδύνου που εμπλέκονται σε αυτό. – Carla Avellaneda, νευρολόγος IMIM-Hostpital del Mar, Βαρκελώνη

Το πράσινο και η φύση έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία, καθώς μειώνουν το στρες, αποτελούν χώρο άσκησης και βοηθούν στον καθαρισμό της ατμόσφαιρας από τρεις συγκεκριμένους ρύπους που έχουν αποδειχθεί πως σχετίζονται με μεγαλύτερο ρίσκο εγκεφαλικού.

Οι επιστήμονες καλούν και για αυστηρότερα μέτρα σε ρύπους που παράγονται αποκλειστικά από τον ανθρώπινο παράγοντα, όπως το NO2 το οποίο παράγεται σχεδόν αποκλειστικά από τα αυτοκίνητα.

Πρέπει να παλέψουμε να δημιουργήσουμε πιο βιώσιμες πόλεις όπου η διαμονή σε αυτές δε σημαίνει αυξημένο ρίσκο ασθένειας.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Environment International.