RTX 5000: Ετοιμαστείτε για το μεγαλύτερο άλμα απόδοσης στην ιστορία της Nvidia!

Σύμφωνα με τις πρώτες φήμες
22 Δεκεμβρίου 2022 10:46
RTX 5000: Ετοιμαστείτε για το μεγαλύτερο άλμα απόδοσης στην ιστορία της Nvidia!

Μπορεί να μην έχει περάσει ακόμη πολύ καιρός από την κυκλοφορία των RTX 4090 και RTX 4080, αλλά ήδη οι φήμες για την επόμενη γενιά των καρτών γραφικών της Nvidia έχουν ξεκινήσει, κάνοντας λόγο για το μεγαλύτερο άλμα απόδοσης που έχουμε δει ποτέ στην ιστορία της εταιρίας.

Αναλυτικότερα, όπως μεταφέρει το wccftech, οι πρώτες πληροφορίες για τα RTX 5000 μοντέλα της ολοκαίνουργιας Blackwell αρχιτεκτονικής αποκαλύφθηκαν από το γνωστό στο χώρο του PC hardware κανάλι RedGamingTech. Περνώντας σε λεπτομέρειες, το κανάλι ισχυρίζεται πως τα νέα RTX 5000 μοντέλα θα αλλάξουν εντελώς τους streaming multiprocessors (SM), οι οποίοι θα έχουν νέα δομή. Παράλληλα, οι διάφοροι SM και τα chiplets θα επικοινωνούν hyperspeed bus interlinks, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα σημαντικά υψηλότερες επιδόσεις. Επιπροσθέτως, η Nvidia σκοπεύει να αλλάξει ριζικά και το ray tracing pipeline, προσθέτοντας έναν denoising accelerator. Το επιπλέον αυτό hardware αναμένεται να έχει τεράστια επίδραση στις ray tracing επιδόσεις, αφού το path tracing σήμερα γίνεται εν μέρει και έπειτα αναλαμβάνει να «καθαρίσει» τα αποτελέσματα ένας denoiser. Η ύπαρξη dedicated hardware και γι’ αυτή τη διεργασία είναι προφανώς καθοριστικής σημασίας.

Συνδυαστικά, όλες αυτές οι αλλαγές θα έχουν ως αποτέλεσμα το μεγαλύτερο άλμα απόδοσης που έχουμε δει ποτέ από γενιά σε γενιά στην ιστορία της Nvidia. Το κανάλι αναφέρει πως η εταιρία θέλει πάση θυσία να διατηρήσει το θρόνο της απόδοσης και έτσι είχε μέχρι και ειδικά σχέδια σε περίπτωση που οι RDNA3 κάρτες γραφικών της AMD ήταν γρηγορότερες. Παρακάτω μπορείτε να βρείτε μια σύνοψη των πληροφοριών που έφερε στα φώτα της δημοσιότητας.

Σε αυτό το σημείο να αναφερθεί πως η Nvidia έχει ήδη επιβεβαιώσει και επίσημα πως η Blackwell GPU αρχιτεκτονική της θα κάνει το ντεμπούτο της το 2024. Πρόκειται για τον διάδοχο της Hopper που χρησιμοποιείται στα προϊόντα της εταιρίας για datacenters. Όταν είχε πρωτοκυκλοφορήσει, η NVIDIA Hopper ήταν η ταχύτερη GPU των 4nm στον κόσμο και η πρώτη με μνήμη HBM3. Οι τεχνικές της προδιαγραφές ξεπερνούν ακόμη και αυτές της NVIDIA RTX 4090, αφού έρχεται με 18.432 CUDA cores, σε αντίθεση με την 4090 που είναι εξοπλισμένη με 16,384 CUDA cores.

Σε περίπτωση που δε γνωρίζετε, πάνω στις τεχνολογίες της Hopper αρχιτεκτονικής βασίζονται στην πράξη και οι RTX 4000 κάρτες γραφικών, με την Nvidia να χρησιμοποιεί ωστόσο την κωδική ονομασία Ada Lovelace για την αρχιτεκτονική των καταναλωτικών της προϊόντων. Το αν η Nvidia θα ακολουθήσει ξανά την ίδια πρακτική, δηλαδή με δύο διαφορετικά ονόματα για τα datacenter και τα καταναλωτικά της προϊόντα, δεν το γνωρίζουμε για την ώρα.

Πάντως, η ονομασία Blackwell αποτίει φόρο τιμής στον Ντέιβιντ Μπλάκγουελ (David Blackwell). Πρόκειται για έναν Αμερικανό στατιστικολόγο και μαθηματικό που συνέβαλε σημαντικά στη θεωρία παιγνίων, στη θεωρία πιθανοτήτων, στη θεωρία πληροφοριών και στην επιστήμη της στατιστική.