Οι σύνθετες μορφές ζωής στη Γη ξεκίνησαν πολύ νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε

Λίγο μετά το σχηματισμό του πλανήτη
22 Δεκεμβρίου 2022 09:36
Οι σύνθετες μορφές ζωής στη Γη ξεκίνησαν πολύ νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε

Μία σπίθα ζωής προκάλεσε την πληθώρα ειδών που συναντάμε σήμερα στα έμβια όντα, ωστόσο η στιγμή που η ζωή έγινε σύνθετη και περίπλοκη αποτελεί αντικείμενο διαφωνίας στους επιστημονικούς κύκλους. Μία νέα έρευνα του University College London έρχεται να προτείνει πως η σύνθετη μικροβιακή ζωή έλαβε χώρα πολύ νωρίτερα από ό,τι νομίζουμε. Μελετώντας μικρόβια σε ένα κομμάτι βράχου στο Κεμπέκ του Καναδά, οι ερευνητές εντόπισαν μικρά απολιθώματα αρχαίων βακτηρίων που χρονολογούνται μεταξύ 3.75 και 4.28 δισεκατομμυρίων ετών.

Παράλληλες διακλαδώσεις ενός εκατοστού μέσα στο βράχο και εκατοντάδες σφαίρες και σωληνωτές δομές κάνουν τους επιστήμονες να πιστεύουν πως δημιουργήθηκαν μέσω βιολογικών διεργασιών.

Αυτό σημαίνει πως η ζωή ξεκίνησε μόλις 300 εκατομμύρια χρόνια μετά το σχηματισμό της Γης. Με γεωλογικούς όρους αυτό είναι πολύ γρήγορο, περίπου μία περιφορά του Ήλιου γύρω από το γαλαξία. – Dominic Papineau, γεωχημικός UCL

Το πραγματικό ερώτημα είναι αν αυτές οι δομές θα μπορούσαν να δημιουργηθούν από κάποια χημική διεργασία που δε σχετίζεται με έμβια όντα. Κάποιες από αυτές θα μπορούσαν να προέλθουν από αβιοτικές αντιδράσεις, ωστόσο οι σωληνωτές διακλαδωμένες δομές είναι κατά πάσα πιθανότητα βιολογικής προέλευσης, αφού δεν έχει εντοπιστεί ποτέ κάτι τέτοιο να δημιουργείται μόνο από χημικές αντιδράσεις. Επιπλέον, κάποια ανόργανα χημικά στο βράχο θα μπορούσαν να είναι υποπροϊόντα διαφορετικών τύπων μεταβολικών διεργασιών. Ταιριάζουν σε διεργασίες αποβολής ενέργειας από βακτήρια περιλαμβάνοντας σίδηρο και θείο και ανάλογα με την ερμηνεία των χημικών υπογραφών, μπορεί να είναι ακόμα και σημάδια μιας πρώιμης εκδοχής της φωτοσύνθεσης.

Το κομμάτι βράχου ανακαλύφθηκε το 2008 και κάποτε βρισκόταν στον πυθμένα της θάλασσας. Περιέχει μερικά από τα πιο αρχαία πετρώματα που έχουμε βρει στη Γη.

Η ανακάλυψη είναι σημαντική κυρίως για το τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τη διάδοση ζωής στο σύμπαν. Αν η ζωή μπορεί να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί σε τόσο δύσκολες συνθήκες όπως αυτές της πρώιμης Γης, τότε μπορεί να είναι πολύ πιο συχνή στο σύμπαν από αυτό που νομίζουμε.

Η ανακάλυψη σημαίνει πως χρειάζονται μόλις μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια για να εξελιχθεί η ζωή σε ένα οργανωμένο επίπεδο σε έναν αρχέγονο πλανήτη. Έτσι, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως τέτοια μικροβιακά οικοσυστήματα μπορούν να υπάρχουν στις επιφάνειες πλανητών όπου το υγρό νερό αλληλεπιδρά με ηφαιστειακά πετρώματα και πως αυτά απολιθώματα υποδεικνύουν πως η εξωγήινη ζωή μπορεί να είναι πολύ πιο διαδεδομένη από αυτό που πιστεύαμε.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Science Advances.