Μάθαμε την προέλευση του αστεροειδούς Ryugu

Χάρη στα δείγματα που συλλέξαμε
21 Δεκεμβρίου 2022 10:12
Μάθαμε την προέλευση του αστεροειδούς Ryugu

Το ιαπωνικό διαστημικό σκάφος Hayabusa2 ταξίδεψε 300 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τη Γη για να φτάσει στον αστεροειδή Ryugu και να συλλέξει δείγματα από την επιφάνειά του. Τα δείγματα επέστρεψαν στη Γη και μπήκαν κάτω από το μικροσκόπιο των επιστημόνων προσφέροντας ένα “θησαυρό” πληροφοριών, μεταξύ των οποίων και η προέλευση του αστεροειδούς.

Φαίνεται λοιπόν πως ο Ryugu προέρχεται από τα άκρα του Ηλιακού συστήματος, εκεί που σχηματίζονται συνήθως οι μετεωρίτες. Επιστήμονες του Hokkaido University ανέλυσαν τα ορυκτά του Ryugu, εξετάζοντας ειδικότερα τα επίπεδα των ισότοπων του οξυγόνου 16.

Οι κομήτες σχηματίζονται πιο μακριά από τον Ήλιο από ότι οι αστεροειδείς και λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών σε αυτές τις απόμακρες περιοχές, διατηρούν σημαντικές ποσότητες πάγου στη σύνθεσή τους. Σε αντίθεση, οι αστεροειδείς αποτελούνται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου από πέτρωμα. Η παρουσία ανθρακικών ορυκτών στα δείγματα του Ryugu σε συνδυασμό με αμινοξέα, δείχνουν πως ο αστεροειδής σχηματίστηκε σε χαμηλή θερμοκρασία υπό υγρές συνθήκες. Άρα, κάπου όπου ο πάγος δεν εξατμίζεται εύκολα, ίσως κάπου κοντά στον Ουρανό και τον Ποσειδώνα.

Η ομάδα εντόπισε όμως και ορυκτά τα οποία σχηματίζονται σε ψηλές θερμοκρασίες άνω των 1.000 βαθμών Κελσίου. Η υπόθεση των επιστημόνων είναι πως κάποια από αυτά τα υλικά ταξίδεψαν από το εσωτερικό του Ηλιακού συστήματος προς το εξωτερικό του και κάποια στιγμή συγκρούστηκαν με τον Ryugu και έγιναν κομμάτι του.

Η ηλικία του Ryugu υπολογίζεται σε δισεκατομμύρια χρόνια και η έρευνα πάνω σε αυτόν μπορεί να αποκαλύψει στοιχεία για τη δημιουργία του Ηλιακού συστήματος. Οι επιστήμονες έχουν ήδη διαπιστώσει πως ο Ryugu περιέχει σωματίδια από άλλα άστρα τα οποία εξερράγησαν πριν να σχηματιστεί ο Ήλιος μας.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Science Advances.