Το InSight μας αποχαιρετά με μία τελευταία φωτογραφία - Το κατάπιε η σκόνη του Άρη

Μετά από 4 χρόνια υπηρεσίας
20 Δεκεμβρίου 2022 11:16
Το InSight μας αποχαιρετά με μία τελευταία φωτογραφία - Το κατάπιε η σκόνη του Άρη

Περίπου 87 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τη Γη, το InSight lander της NASA έστειλε την τελευταία φωτογραφία από την επιφάνεια του Άρη. Τα ηλιακά του πάνελ έχουν καλυφθεί πλέον πλήρως από τη λεπτή σκόνη του Κόκκινου Πλανήτη και τα ενεργειακά του αποθέματα εξαντλούνται. Είναι μόνο θέμα χρόνου λοιπόν πριν το InSight να τεθεί εκτός λειτουργίας μόνιμα.

Η NASA ανακοίνωσε πως η παρακάτω φωτογραφία θα είναι και η τελευταία του InSight, μιας και δεν επαρκεί η ενέργεια για μετάδοση μεγάλων πακέτων δεδομένων.

Το InSight ξεκίνησε την πολύτιμη συλλογή δεδομένων το 2019 και από τότε έχει φέρει την επανάσταση στην κατανόησή μας για το εσωτερικό του Άρη, αποδεικνύοντας πως δεν είναι αδρανές όπως νομίζαμε. Η σεισμική δραστηριότητα που εντόπισε μας βοήθησε να καταγράψουμε με λεπτομέρεια την εσωτερική δομή του πλανήτη. Επιπλέον, τα όργανά του ήταν αρκετά ευαίσθητα για να εντοπίσουν και συγκρούσεις μετεωριτών.

Η NASA θα συνεχίσει να διατηρεί την επαφή με το InSight όσο του επιτρέπουν τα επίπεδα ενέργειάς του. Ωστόσο η μέρα που θα συναντήσει τους υπόλοιπους αποσυρμένους ρομποτικούς εξερευνητές στο ξερό νεκροταφείο του Άρη δεν αργεί.