Έρευνα: Όταν έχει κακοκαιρία ο κόσμος ξεσπάει με νεύρα στο internet

Εκτόνωση στα social media
19 Δεκεμβρίου 2022 14:09
Έρευνα: Όταν έχει κακοκαιρία ο κόσμος ξεσπάει με νεύρα στο internet

Για πολλούς, τόσο η βροχή όσο και η κακοκαιρία γενικότερα συνδέονται με τη μελαγχολία και όπως φαίνεται αυτό έχει προεκτάσεις και στη συμπεριφορά στο διαδίκτυο. Περνώντας σε λεπτομέρειες, μια νέα πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη, έρχεται να συνδέσει τον καιρό με την αρνητικότητα στο διαδίκτυο, δείχνοντας πως οι έντονες βροχοπτώσεις, αλλά και ο καύσωνας, έχουν ως αποτέλεσμα οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να είναι πιο αρνητικοί απ’ ότι συνήθως.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, ερευνητές από το Columbia University έβαλαν κάτω από το μικροσκόπιο 7.7 δισεκατομμύρια tweets που είχαν γεωγραφική τοποθεσία και έγιναν από το 2015 μέχρι και το 2021. Αναλυτικότερα, χρησιμοποιήσαν ένα εργαλείο ανάλυσης γλώσσας για να βαθμολογήσουν τη γενικότερη θετικότητα ή αρνητικότητα των tweets, συγκρίνοντας τα αποτελέσματα με τα δεδομένα για τον καιρό τις στιγμές που έγιναν οι δημοσιεύσεις. Συνολικά, λήφθηκαν υπόψη tweets από 190 διαφορετικές χώρες και από τουλάχιστον 43 χιλιάδες επαρχίες.

Τι ανακάλυψαν οι ερευνητές; Σύμφωνα με τα λεγόμενα τους, σε σχέση με τις μέρες που ο καιρός ήταν φυσιολογικός, για τα δεδομένα της κάθε περιοχής, «τόσο η ακραία ζέστη όσο και οι ακραίες βροχοπτώσεις επιδεινώνουν τη συναισθηματική καταστάση των χρηστών του διαδικτύου σε παγκόσμιο επίπεδο, αυξάνοντας τα ποσοστά των αναρτήσεων με αρνητικές εκφράσεις και μειώνοντας το ποσοστό των αναρτήσεων με θετικές λέξεις».

Η μεγαλύτερη αλλαγή στη συμπεριφορά των χρηστών που κατάφεραν να εντοπίσουν οι ερευνητές παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα-ρεκόρ στον Καναδά το 2021. Περισσότεροι από χίλιοι θάνατοι συνδέθηκαν με αυτόν τον καύσωνα, ενώ τα αρνητικά tweets δεκαπλασιάστηκαν.

Φυσικά, τα αποτελέσματα της έρευνας μπορεί να μην εκπλήσσουν πολλούς. Ωστόσο, το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι τα ευρήματα ήταν αντίστοιχα σχεδόν σε κάθε περιοχή παγκοσμίως, δείχνοντας ότι πράγματι η συμπεριφορά των χρηστών στο διαδίκτυο επηρεάζεται ως ένα βαθμό από τις καιρικές συνθήκες, ανεξαρτήτως από το που αυτοί βρίσκονται.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έρευνα μπορείτε να μάθετε πατώντας εδώ.

Tags: