Μην ταΐζετε τις τροφές των γιορτών στα κατοικίδιά σας

Είναι τοξικές για αυτά
19 Δεκεμβρίου 2022 11:30
Μην ταΐζετε τις τροφές των γιορτών στα κατοικίδιά σας

Οι άνθρωποι καταναλώνουν αρκετές τροφές κατά τη διάρκεια των γιορτών και πολλές φορές θεωρούν πως είναι θεμιτό να ανταμείψουν με αυτές τις λιχουδιές και τους τριχωτούς τους φίλους. Ωστόσο πολλές από αυτές μπορεί να είναι επικίνδυνες για τα κατοικίδια, όπως προειδοποιούν οι κτηνίατροι που βλέπουν μία αύξηση επειγόντων περιστατικών που σχετίζονται με τροφή κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Η γαλοπούλα είναι το πιο δημοφιλές πιάτο αυτές τις μέρες, ωστόσο το λίπος που περιέχει το δέρμα της σε συνδυασμό με άλλα λιπαρά που το συνοδεύουν, όπως η γέμιση, το βούτυρο και το μπέικον, δεν είναι κατάλληλα για γάτες και σκύλους. Κατοικίδια που καταναλώνουν υπερβολικά λιπαρά μπορεί να αναπτύξουν παγκρεατίτιδα, μία ασθένεια στο πάγκρεας που αποτρέπει το όργανο από το να διασπά το λίπος, τις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες. Από εκεί μπορεί να επηρεαστούν τα νεφρά, το συκώτι ή να δημιουργηθούν θρόμβοι. Τα πιο κοινά συμπτώματα παγκρεατίτιδας είναι ο εμετός και η διάρροια και συνιστάται ή άμεση μεταφορά των κατοικίδιων στον κτηνίατρο.

Κρεμμύδια και σκόρδα χρησιμοποιούνται κατά κόρον στη μαγειρική των Χριστουγέννων. Ωστόσο, ενώ είναι υγιεινά για τον άνθρωπο, είναι τοξικά για τις γάτες και τους σκύλους καθώς μπορούν να προκαλέσουν αιμολυτική αναιμία, μειώνοντας τον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Τα πρώτα σημάδια εμφανίζονται μερικές μέρες μετά την κατανάλωση της τροφής και περιλαμβάνουν εμετό, διάρροια, λήθαργο και ίκτερο. Αντιμετωπίζεται με ορό και αντι-οξειδωτικά, ενώ σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί και μετάγγιση αίματος.

Η ζύμη είναι ένα ακόμα τρόφιμο που πρέπει να κρατήσετε μακριά από το κατοικίδιό σας. Η χώνευσή της στο στομάχι του, μπορεί να προκαλέσει την παραγωγή τοξικών επιπέδων αιθανόλης, με ξαφνική πτώση της γλυκόζης στο αίμα, δυσκολία στην αναπνοή, κρίσης και καρδιακή ανακοπή. Φυσικά κρατήστε και αλκοολούχα ποτά μακριά τους, καθώς και αυτά προκαλούν τοξικά επίπεδα αιθανόλης.

Τα συστατικά της σοκολάτας είναι επίσης τοξικά για σκύλους και γάτες, οπότε φροντίστε τα παιδιά να μην τα ταΐζουν τέτοιες λιχουδιές. Συμπτώματα δηλητηρίασης από σοκολάτα περιλαμβάνουν τρέμουλο, αυξημένο καρδιακό παλμό, εμετό, διάρροια, ανησυχία και κρίσεις. Η αντιμετώπιση δεν είναι απλή και χρειάζεται πλύση στομάχου και θεραπεία με ορό και ενεργό άνθρακα.

Ακόμα και τα χωρίς ζάχαρη προϊόντα τα οποία περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά, ενώ είναι ασφαλή για ανθρώπους είναι δηλητηριώδη για γάτες και σκύλους. Ακόμα και η μικρότερη κατανάλωση ξυλιτόλης προκαλεί άμεση απελευθέρωση ινσουλίνης από το συκώτι, προκαλώντας υπογλυκαιμία. Μέσα σε 30 λεπτά μπορεί να προκληθεί εμετός, λήθαργος και κρίσεις.

Το συμπέρασμα είναι πως πολλές ανθρώπινες τροφές μπορεί να είναι επικίνδυνες για τα κατοικίδιά σας, οπότε καλό θα ήταν να προμηθευτείτε λιχουδιές ειδικές για αυτά και να μην τα ταΐζετε από το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι.