Αγωγή $2 δισεκατομμυρίων στη Meta για υποκίνηση βίας στην Αιθιοπία

Η χώρα μαστίζεται από εμφύλιο πόλεμο
17 Δεκεμβρίου 2022 09:01
Αγωγή $2 δισεκατομμυρίων στη Meta για υποκίνηση βίας στην Αιθιοπία

Μία ομαδική αγωγή κατηγορεί το Facebook πως ο αλγόριθμός του υποκίνησε ένοπλη βία κατά τη διάρκεια του εμφυλίου στην Αιθιοπία. Ανάμεσα στους ενάγοντες ο Abrham Meared, γιος ενός Αιθίοπα ακαδημαϊκού ο οποίος σκοτώθηκε μετά από αναρτήσεις του στο Facebook. Οι ενάγοντες ζητούν αποζημίωση $2 δισεκατομμυρίων για τα θύματα μίσους του Facebook και ζητούν αλλαγές στον αλγόριθμο της πλατφόρμας.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των ανταρτών στην περιοχή της βόρειας Tigray, ενώ 400.000 ακόμα επιβιώνουν υπό κατάσταση λοιμού. Τον προηγούμενο μήνα επιτεύχθηκε εκεχειρία, αλλά πρόσφατα έχει σημειωθεί μία αύξηση στις εθνοτικά υποκινούμενες δολοφονίες μεταξύ διαφορετικών κοινοτήτων.

Στην αγωγή υποστηρίζεται πως ο αλγόριθμος του Facebook προωθεί περιεχόμενο μίσους επειδή είναι πιο πιθανό να προκαλέσει μεγαλύτερη αλληλεπίδραση μεταξύ των χρηστών. Η Meta αρνείται οποιαδήποτε ευθύνη και δηλώνει:

Απασχολούμε προσωπικό με τοπικές γνώσεις και ειδίκευση και συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε τις ικανότητές μας να εντοπίζουμε περιεχόμενο που παραβιάζει τους όρους χρήσης στις πιο δημοφιλείς γλώσσες της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των Amharic, Oromo, Somali και Tigrinya.

Tags: