Γιγαντιαίος σεισμός στον Άρη διήρκησε 10 ολόκληρες ώρες

Ήταν πέντε φορές μεγαλύτερος από το προηγούμενο ρεκόρ
16 Δεκεμβρίου 2022 11:20
Γιγαντιαίος σεισμός στον Άρη διήρκησε 10 ολόκληρες ώρες

Η επιφάνεια του Άρη τραντάχτηκε από το μεγαλύτερο σεισμό που έχουμε καταγράψει ως τώρα στον Κόκκινο Πλανήτη. Μάλιστα ήταν και ο μεγαλύτερος σε διάρκεια που έχουμε καταγράψει, αφού κράτησε για 10 ολόκληρες ώρες. Το επίκεντρο ωστόσο δε στάθηκε δυνατό να εντοπιστεί.

Η ενέργεια που απελευθερώθηκε από αυτόν το μοναδικό σεισμό είναι ισοδύναμη με το σύνολο της ενέργειας όλων των άλλων σεισμών που έχουμε καταγράψει έως τώρα. – John Clinton, σεισμολόγος του Swiss Federal Institute of Technology στην Ελβετία

Το InSight της NASA κατέγραψε 4.7 Ρίχτερ, ενώ το προηγούμενο ρεκόρ ήταν από τον Αύγουστο του 2021 με 4.2. Ο αριθμός μπορεί να μην ακούγεται μεγάλος για τα δεδομένα της Γης όπου ο πιο ισχυρός που έχει καταγραφεί ήταν 9.5 ρίχτερ, ωστόσο μην ξεχνάτε πως μιλάμε για έναν πλανήτη τον οποίο θεωρούσαμε σεισμικά ανενεργό μέχρι να ξεκινήσει τις καταγραφές του το InSight το 2019.

Ο Άρης δε διαθέτει τεκτονικές πλάκες αλλά ούτε και ένα ενιαίο παγκόσμιο μαγνητικό πεδίο, κάτι το οποίο εκλαμβάνεται ως σημάδι πως δεν είναι ιδιαίτερα δραστήριο το εσωτερικό του πλανήτη. Τα δεδομένα του InSight όμως αποκάλυψαν πως οι σεισμοί υπάρχουν, υποδεικνύοντας ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Αναλύοντας τα σεισμικά κύματα, οι επιστήμονες προσπαθούν να καταλάβουν τη δομή του υπεδάφους του Άρη, αναγνωρίζοντας ιζηματογενή πετρώματα και πιθανή ηφαιστειακή δραστηριότητα μέσα στο φλοιό του. Το γεγονός πως δεν μπορεί να εντοπιστεί το επίκεντρο του νέου σεισμού, υποδεικνύει πως μπορεί να σχετίζεται με κάτι κρυμμένο κάτω από το φλοιό.

Επίσης, το γεγονός πως ο συγκεκριμένος σεισμός συνδύασε υψηλές και χαμηλές συχνότητες, έχει προβληματίσει τους επιστήμονες, αφού συνήθως οι σεισμοί στον Άρη ανήκουν ή στη μία ή στην άλλη κατηγορία.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Geophysical Research Letters.