Έρευνα: Το 80% των χρηστών παραδέχεται πως κατεβάζει από σελίδες που μπορεί να έχουν ιούς

Και γενικότερα παίρνει μεγάλα ρίσκα ασφαλείας
15 Δεκεμβρίου 2022 15:46
Έρευνα: Το 80% των χρηστών παραδέχεται πως κατεβάζει από σελίδες που μπορεί να έχουν ιούς

Σύμφωνα με τη νεότερη αναφορά της Comcast, της μεγαλύτερης εταιρίας τηλεπικοινωνιακών των Ηνωμένων Πολιτειών, σχεδόν το 80% των χρηστών του διαδικτύου στην Αμερική παραδέχεται πως κατεβάζει αρχεία από σελίδες που ενδέχεται να περιέχουν ιούς, καθώς και πως γενικότερα παίρνει διάφορα ρίσκα με τη συμπεριφορά του στο διαδίκτυο.

Αναλυτικότερα, η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την Wakefield Research και είχε ως συμμετέχοντες 1000 ενήλικους Αμερικανούς. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, οι περισσότεροι συνεχίζουν να υποτιμούν τις απειλές στο διαδίκτυο και έτσι το 74% των Αμερικανών πιστεύει ότι λιγότερες από 10 επιθέσεις πλήττουν το οικιακό τους δίκτυο κάθε μήνα, την ώρα που το 61% πιστεύει ότι οι συσκευές του προστατεύονται από τις απειλές αυτόματα αμέσως κατά την αγορά.

Όσον αφορά τις συμπεριφορές στο διαδίκτυο, το 78% παραδέχθηκε ότι μπορεί να αφήνει το λογισμικό του μη-ενημερωμένο, να μοιράζεται τους κωδικούς του με άλλους, καθώς και να κατεβάζει από σελίδες που μπορεί να έχουν ιούς, χωρίς να γνωρίζει αν η πηγή είναι έγκυρη ή ποια είναι τα περιεχόμενα του αρχείου.

Τέλος, άξιο αναφοράς είναι πως όταν ρωτήθηκαν για το πόσο σύντομα θα καταλάβαιναν αν έχουν πέσει θύμα κυβερνοεπίθεσης, μόνο το 20% απάντησε «αμέσως», ενώ, στο άλλο άκρο, το 32% απάντησε στην ίδια ερώτηση ότι δεν θα μπορούσε καν να ξέρει αν έχει όντως πέσει θύμα hacking. Παραδόξως, διαπιστώθηκε πως οι κακές συνήθειες και η απροσεξία όσον αφορά την ασφάλεια στο διαδίκτυο είναι συνηθέστερες στη νεότερες ηληκίες.

Tags: