Πάγωσε η κόλαση: Η Apple μάλλον θα επιτρέψει apps από άγνωστες πηγές στο iPhone!

Έπειτα από την πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης
14 Δεκεμβρίου 2022 00:04
Πάγωσε η κόλαση: Η Apple μάλλον θα επιτρέψει apps από άγνωστες πηγές στο iPhone!

Ναι, όσο περίεργο και αν ακούγεται. Ναι, παρόλο που η Apple έχει φτάσει μέχρι στα δικαστήρια με την Epic Games, οπού πάλεψε με νύχια και με δόντια για να υποστηρίξει το κλειστό της οικοσύστημα. Ναι, η Apple -όπως όλα δείχνουν- θα επιτρέψει τελικά την εγκατάσταση εφαρμογών από «άγνωστες πηγές» στο iPhone, περίπου όπως συμβαίνει ήδη στο Android.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, ο εξαιρετικά έμπιστος ρεπόρτερ του Bloomberg, Mark Gurman, ο οποίος ειδικεύεται σε θέματα που αφορούν την Apple και έχει εξαιρετικό ιστορικό προηγούμενων επιβεβαιωμένων διαρροών, ήταν αυτός που έφερε στα φώτα της δημοσιότητας την εν λόγω πληροφορία. Συγκεκριμένα, μεταφέρει πως η Apple έχει ξεκινήσει ήδη τις προετοιμασίες για να επιτρέψει την εγκατάσταση εφαρμογών μέσα από app stores τρίτων στο iPhone και γενικότερα για να κάνει το οικοσύστημά της πιο ανοιχτό.

Ο λόγος; Πίσω από την πραγματικά αναπάντεχη αυτή κίνηση βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέσα από το Digital Markets Act (DMA) που ψήφισε, η ΕΕ θα θέσει σε εφαρμογή διάφορα νέα μέτρα από το 2024, τα οποία έχουν ως στόχο να κάνουν τις ψηφιακές αγορές πιο ανοιχτές. Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία της Ένωσης, η Apple θα πρέπει να επιτρέψει στα iPhone και iPad τόσο τη δυνατότητα λειτουργίας App Stores άλλων εταιριών στο iOS, αλλά και το sideloading εφαρμογών που έχουν κατέβει από το internet. Οι δυο αυτές τεράστιες αλλαγές ακούγεται πως έχουν δρομολογήθει για το iOS 17.

Φυσικά, η Apple δεν πρέπει να είναι ιδιαίτερα χαρούμενη με αυτές τις εξελίξεις, αφού για παράδειγμα αξίζει να αναφερθεί ότι στο παρελθόν είχε χαρακτηρίσει το sideloading «τον καλύτερο φίλο» των hackers και των εγκληματιών στον κυβερνοχώρο. Σχετικά με αυτό, ο ρεπόρτερ του Bloomberg επισημαίνει πως η εταιρία σκέφτεται διάφορες επιλογές για να επιβάλει μέτρα ασφαλείας, ενώ είναι ακόμη αναποφάσιστη για το τι θα κάνει με τα third-party συστήματα πληρωμών, καθώς και με τη δυνατότητα συνεργασίας του iMessage με άλλες υπηρεσίες, δύο πράγματα που επίσης θα πρέπει να αλλάξουν για να συμφωνούν με τις προδιαγραφές του DMA.

Για την ιστορία, αυτή δεν είναι η μοναδική αλλαγή που θα αναγκαστεί να κάνει η Apple εξαιτίας της ΕΕ, αφού για να μπορεί να συνεχίσει να πουλάει τα smartphones της στις χώρες της Ένωσης, ο αμερικανικός κολοσσός θα πρέπει να ιοθετήσει και το USB-C.