Σκάνδαλο FTX: Συνελήφθη ο Sam Bankman-Fried στις Μπαχάμες

Οι ΗΠΑ θα καταθέσουν αίτημα έκδοσης του πρώην βασιλιά των crypto
13 Δεκεμβρίου 2022 16:11
Σκάνδαλο FTX: Συνελήφθη ο Sam Bankman-Fried στις Μπαχάμες

Συνελήφθη χθες 12 Δεκεμβρίου στις Μπαχάμες ο Sam Bankman-Fried (Σαμ Μπάνκμαν Φριντ) γνωστός και ως "βασιλιάς των crypto", ο οποίος ευθύνεται για το σκάνδαλο της FTX, ενός εκ των μεγαλύτερων συναλλακτηρίων κρυπτονομισμάτων του κόσμου. 

Οι Αμερικανοί εισαγγελείς άσκησαν δίωξη εις βάρος του και θα ζητήσουν την έκδοσή του ώστε να δικαστεί σε αμερικανικό έδαφος. Προς το παρόν είναι το μοναδικό πρόσωπο που έχει διωχθεί για το πολύκροτο σκάνδαλο της FTX που προκάλεσε σεισμό στις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων και την αγορά γενικότερα, με την κυβέρνηση των ΗΠΑ να διατάσσει επίσημα έρευνα. 

Πριν από λίγο η επιτροπή του SEC των ΗΠΑ κατέθεσε το κατηγορητήριο για τον Sam Bankman-Fried ή "SBF" που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει κατηγορία εξαπάτησης επενδυτών, ηλεκτρονικής απάτης και ξέπλυμα χρήματος. H SEC κατηγορεί τον "SBF" ότι ενορχήστρωσε μια τεράστια απάτη πολλών ετών με την FTX, την οποία έχτισε εξαρχής σαν μια εταιρία-απάτη, ενώ οι πελάτες του "πίστεψαν στα ψέματά του" και στην ασφάλεια της πλατφόρμας. 

"Είπε στους επενδυτές και τους υποψήφιους επενδυτές ότι η FTX είχε κορυφαία, εξελιγμένα αυτοματοποιημένα μέτρα κινδύνου για την προστασία των περιουσιακών στοιχείων των πελατών, ότι τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία ήταν ασφαλή και ότι η Alameda ήταν απλώς ένας ακόμη πελάτης της πλατφόρμας χωρίς ειδικά προνόμια. Οι δηλώσεις αυτές ήταν ψευδείς και παραπλανητικές. - SEC

Λέγεται ότι συγκέντρωσε πάνω από $1.8 δισεκατομμύρια δολάρια από επενδυτές τον Μάιο του 2019, τα οποία μετέφερε κρυφά σε άλλο crypto group για προσωπικό του όφελος.