Φωτογραφίες του Τιτάνα από το JWST κάνουν τους επιστήμονες αισιόδοξους για ύπαρξη ζωής

Το JWST κατάφερε να διαπεράσει την πυκνή ατμόσφαιρά του
13 Δεκεμβρίου 2022 09:36
Φωτογραφίες του Τιτάνα από το JWST κάνουν τους επιστήμονες αισιόδοξους για ύπαρξη ζωής

Ο Τιτάνας έχει τις περισσότερες πιθανότητες να κρύβει κάποια μορφή εξωγήινης ζωής στο Ηλιακό σύστημα και τώρα το James Webb Space Telescope κατάφερε να δει κάτω από την πυκνή ατμόσφαιρά του. Χάρη στις υπέρυθρες δυνατότητές του, το JWST κατάφερε να καταγράψει σύννεφα καθώς και φωτεινά και σκοτεινά κομμάτια της επιφάνειας τού μεγαλύτερου δορυφόρου του Κρόνου, τα οποία παρέμεναν έως τώρα κρυφά στο φάσμα του ορατού φωτός.

Ο Τιτάνας είναι ο μόνος δορυφόρος στο Ηλιακό σύστημα που έχει τη δική του ατμόσφαιρα και η θερμοκρασία στην επιφάνεια κυμαίνεται στους -179 βαθμούς Κελσίου καθόλη τη διάρκεια της μέρας. Η θερμοκρασία αυτή μπορεί να ήταν καταστροφική για τη ζωή στη Γη, ωστόσο ο αστροφυσικός Avi Loeb πιστεύει πως αυτό το περιβάλλον μπορεί να είναι το νορμάλ για ζωή αλλού στο γαλαξία. Είναι επίσης το μόνο πλανητικό σώμα πέρα από τη Γη, το οποίο διαθέτει ποτάμια, λίμνες και θάλασσες. Το υγρό στοιχείο όμως αποτελείται από υδρογονάνθρακες, όπως μεθάνιο και αιθάνιο και όχι νερό.

Δε χρειάζεται να είναι κοντά σε ένα άστρο. Η κοσμική ακτινοβολία υποβάθρου που έχει απομείνει από το Big Bang θα μπορούσε να τον κρατήσει σε αυτήν τη θερμοκρασία. Αν υπάρχει ζωή στον Τιτάνα, τότε θα μπορούσε να εμφανιστεί στο σύμπαν 100 εκατομμύρια χρόνια μετά το Big Bang. – Avi Loeb, αστροφυσικός Harvard

Στις εικόνες του JWST – παρόλο που είναι θολές – μπορεί να διακριθούν τα εδάφη και οι λίμνες μεθανίου. Η ύπαρξη σύννεφων μάλιστα επιβεβαιώνει πως ο δορυφόρος του Κρόνου διαθέτει καιρικά φαινόμενα και αλλαγές εποχών, γεγονός ενθαρρυντικό για την πιθανή ύπαρξη ζωής.

Η έρευνα του Τιτάνα βρίσκεται ακόμα υπό εξέλιξη και τα δεδομένα ακόμα αναλύονται χωρίς η μελέτη να έχει γίνει peer-reviewed.