Λύθηκε το αίνιγμα των μυστηριωδών σχημάτων στην αραβική έρημο (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Χιλιάδες πέτρινες δομές είναι ορατές από τον ουρανό
12 Δεκεμβρίου 2022 10:23
Λύθηκε το αίνιγμα των μυστηριωδών σχημάτων στην αραβική έρημο (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Από την Ιορδανία έως τη Σαουδική Αραβία και από τη Συρία έως την Αρμενία, ερευνητές έχουν εντοπίσει χιλιάδες πέτρινες δομές στην έρημο. Οι δομές αυτές έχουν συνήθως το σχήμα V και παρατηρήθηκαν για πρώτη φορά από τους πιλότους της πολεμικής αεροπορίας της Βρετανίας τη δεκαετία του 1920. Από τότε, ο λόγος ύπαρξής τους έχει παραμείνει ένα μυστήριο.

Τώρα, με τη βοήθεια πρόσφατων δορυφορικών εικόνων και ερευνών με drones στην έρημο Uwayrid της Σαουδικής Αραβίας, οι ερευνητές κατέληξαν σε ένα συμπέρασμα που επιβεβαιώνει τις υποψίες τους. Πρόκειται για μαζικές κυνηγετικές παγίδες!

Η τοποθεσία αποτελούσε ένα γόνιμο και πλούσιο σπίτι για τους αρχαίους ανθρώπους πριν 8.000 χρόνια. Σήμερα, τα απομεινάρια από αυτές τις εξαφανισμένες κοινότητες στέκονται ακόμα παγωμένα στο χρόνο. Πολλά από αυτά τα σχήματα καταλήγουν σε ένα λάκκο ή απότομο γκρεμό, υποδεικνύοντας πως χρησιμοποιούνταν για να παρασύρουν κοπάδια άγριων ζώων στο θάνατό τους ή στην αιχμαλωσία τους.

Ο σκοπός του σχήματος V έχει επιτέλους συναίνεση. Τα ζώα οδηγούνταν σε μία περιορισμένη περιοχή με τοίχους. Το κυνήγι των ζώων, κυρίως γαζέλες και άλλα φυτοφάγα, είναι πλέον αποδεκτό ως ο κύριος σκοπός αυτών των κατασκευών.

Μερικές παγίδες είναι πιο περίπλοκες από το V σχήμα, ενώ άλλες συνδυάζουν πολλαπλά V.

Κλειστά V και ανοιχτά V μπορεί να ήταν σε λειτουργία την ίδια περίοδο, υποδεικνύοντας διαφορετικές τεχνικές κυνηγιού. Μπορεί να ακολούθησαν η μία την άλλη με τον καιρό, με μία τεχνική να οδηγεί στην ανάπτυξη μίας άλλης.

Σε κάθε περίπτωση, περαιτέρω μελέτη θα μας προσφέρει γνώση για τις νεολιθικές κοινωνίες και για το πώς οι πρώτοι άνθρωποι ξεκίνησαν να κυνηγούν και να εξημερώνουν ζώα. Παρά το γεγονός πως τα σχήματα αυτά είναι γνωστά εδώ και δεκαετίες, παραδόξως έχουν αγνοηθεί από την επιστημονική κοινότητα. Επί χρόνια, οι αρχαιολόγοι καλούν για περαιτέρω έρευνα στα απομεινάρια αυτών των αρχαίων κοινοτήτων και επιτέλους υπάρχει το ενδιαφέρον.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Journal of Archaeological Science: Reports.