Τα AirPods μπορούν να αντικαταστήσουν τα ακουστικά βοηθήματα

Νέα έρευνα-έκπληξη
11 Δεκεμβρίου 2022 10:51
Τα AirPods μπορούν να αντικαταστήσουν τα ακουστικά βοηθήματα

Μία νέα έρευνα βάζει τα high-end ακουστικά της Apple απέναντι σε ακριβά μοντέλα ακουστικών βοηθημάτων και τα αποτελέσματα δείχνουν πως τα AirPods μπορούν  να λειτουργήσουν ως ακουστικά βοηθήματα για ενήλικες με ελαφριά έως μέτρια απώλεια ακοής. Η ανακάλυψη αυτή έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων οι οποίοι δε χρησιμοποιούν ακουστικά βοηθήματα λόγω του μεγάλου κόστους ή του κοινωνικού στίγματος που έρχεται με τη χρήση τους.

Τα ασύρματα ακουστικά φυσικά δεν είναι τέλεια, αλλά μπορεί να είναι ένα πολύ καλό σημείο έναρξης για πολλούς ασθενείς που δεν έχουν πρόσβαση σε επαγγελματικά ακουστικά βοηθήματα. Θα δουν μία αύξηση στην ποιότητα της ζωής τους με αυτά τα ακουστικά.

Στη μελέτη, 21 συμμετέχοντες με ελαφριά έως μέτρια απώλεια ακοής, δοκίμασαν τα κορυφαία ακουστικά βοηθήματα αξίας $10.000, βασικά ακουστικά βοηθήματα αξίας $1.500, AirPods Pro αξίας $249 και AirPods 2 αξίας $129. Τα AirPods ήταν συνδεδεμένα με iPhones και είχαν ενεργοποιημένη τη ρύθμιση περιβαλλοντικής ενίσχυσης ήχου Live Listen. Έπειτα οι ερευνητές διάβασαν μικρές προτάσεις στους εθελοντές και τους ζητούσαν να τις επαναλάβουν.

Σε περιβάλλον με έντονο θόρυβο στο οποίο ο θόρυβος δεν προερχόταν μπροστά από τον ακροατή, τα AirPods Pro είχαν παρόμοιες επιδόσεις με τα πιο ακριβά ακουστικά βοηθήματα. Σε ήσυχο περιβάλλον τα AirPods Pro ήταν ελαφρώς χειρότερα από τα πιο ακριβά ακουστικά βοηθήματα. Τα πιο “βασικά” AirPods 2 και στα δύο περιβάλλοντα δεν ήταν τόσο καλά όσο τα ακουστικά βοηθήματα, αλλά και πάλι ήταν καλύτερα από το να μην τα φορούσαν. Μοναδική εξαίρεση ήταν πως σε περιβάλλον με θόρυβο ο οποίος προέρχεται μπροστά από τον ακροατή, κανένα μοντέλο AirPods δε βοήθησε τους συμμετέχοντες να ακούσουν καλύτερα.

Η διαφορά στις επιδόσεις του Live Listen στα δύο AirPods έγκειται στο γεγονός πως τα Pro διαθέτουν και active noise cancellation.

Δύο λόγοι υπάρχουν για τις διαφορές μεταξύ των δύο σεναρίων. Έχει να κάνει με τις τροχιές των ηχητικών κυμάτων, καθώς και με τον ανεπτυγμένο αλγόριθμο επεξεργασίας σήματος που διαθέτουν τα πιο premium ακουστικά βοηθήματα. Τα ευρήματα της έρευνας ελπίζω να εμπνεύσουν τους μηχανικούς να σχεδιάσουν ακουστικά βοηθήματα και προσωπικά προϊόντα ενίσχυσης ήχου τα οποία είναι πιο ευαίσθητα σε ορισμένες κατευθύνσεις.

Πέρα λοιπόν από την υψηλή τιμή, τα επαγγελματικά ακουστικά βοηθήματα κάνουν τους χρήστες να ανησυχούν πως θα τους κάνει να φαίνονται γέροι. Απαιτούν επίσης και πολλές επισκέψεις σε επαγγελματίες υγείας για ρύθμιση. Τα στατιστικά λένε πως το 75% των ανθρώπων με απώλεια ακοής στις ΗΠΑ, δε χρησιμοποιεί τέτοια βοηθήματα.

Τα AirPods από την άλλη είναι πολύ πιο προσιτά σε τιμή και κανείς δεν καταλαβαίνει αν κάποιος το χρησιμοποιεί ως ακουστικό βοήθημα.

Παγκοσμίως, η αγορά των ακουστικών αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς. Μερικές εταιρίες ενδιαφέρονται να εξερευνήσουν την πιθανότητα σχεδίασης ακουστικών με χαρακτηριστικά ενίσχυσης ήχου. Η μελέτη μας αποδεικνύει πως η ιδέα αυτή είναι εφικτή.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο iScience.