Ανακαλύφθηκε πλανήτης-κόλαση με θερμοκρασία υψηλότερη και από μάγμα

Είναι καταδικασμένος
10 Δεκεμβρίου 2022 11:04
Ανακαλύφθηκε πλανήτης-κόλαση με θερμοκρασία υψηλότερη και από μάγμα

Αστρονόμοι ανακάλυψαν έναν εξωπλανήτη ο οποίος βρίσκεται τόσο κοντά στο άστρο του, που η επιφάνειά του μάλλον είναι ένας ωκεανός μάγματος. Ο “πλανήτης κόλαση” όπως τον χαρακτηρίζουν, είναι ο 55 Cancri e (ή αλλιώς Janssen) και η ανάλυση δείχνει πως μάλλον σχηματίστηκε αρκετά μακριά από το άστρο και έπειτα πλησίασε σταδιακά, λιώνοντας στην πορεία.

Το πλανητικό σύστημα του Κοπέρνικου, μόλις 41 έτη φωτός από τη Γη, πέρα από τον Janssen διαθέτει και τέσσερις ακόμα εξωπλανήτες. Τους Galileo, Brahe, Harriot και Lipperhey, οι οποίοι βρίσκονται σε μεγαλύτερες τροχιές.

Το άστρο Copernicus είναι ένας πορτοκαλί νάνος, λίγο μικρότερος από τον Ήλιο. Ο Janssen ολοκληρώνει μία περιστροφή γύρω από αυτόν κάθε 18 ώρες και η μικρότερη απόσταση της τροχιάς του είναι 2 εκατομμύρια χιλιόμετρα από το άστρο. Ο πλανήτης έχει 1.85 φορές τη διάμετρο της Γης και περίπου 8 φορές τη μάζα της, κάτι που σημαίνει πως είναι πολύ πιο πυκνός από τη Γη και θα μπορούσε να είναι ένας βραχώδης πλανήτης όταν βρισκόταν πιο μακριά από το άστρο του.

Ωστόσο οι θερμοκρασίες που φτάνει ανέρχονται στους 2.300 βαθμούς Κελσίου, υψηλότερες ακόμα και από μάγμα. Κανείς δεν ξέρει πώς είναι η εσωτερική δομή του, αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως διαφέρει πολύ πλέον από τους βραχώδεις πλανήτες του Ηλιακού συστήματος.

Οι αστρονόμοι πιστεύουν πως η αλληλεπίδραση μεταξύ των εξωπλανητών του συστήματος, έσπρωξε τον Janssen σε μία φθίνουσα τροχιά γύρω από το άστρο του, πλησιάζοντάς το ολοένα και περισσότερο, με το μέλλον του να είναι η σίγουρη καταστροφή από το άστρο.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Nature Astronomy.