Επιστήμονες αναδόμησαν ένα ολόκληρο οικοσύστημα 2 εκατομμυρίων ετών (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Από αρχαίο DNA
08 Δεκεμβρίου 2022 11:45
Επιστήμονες αναδόμησαν ένα ολόκληρο οικοσύστημα 2 εκατομμυρίων ετών (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Ένα σημαντικό επίτευγμα στην αναδόμηση της ιστορίας του πλανήτη μας κατάφεραν επιστήμονες από τα Cambridge και Copenhagen πανεπιστήμια. Χρησιμοποίησαν DNA που βρήκαν στο μόνιμα παγωμένα έδαφος της Γροιλανδίας, ηλικίας 2 εκατομμυρίων ετών! Ένα εκατομμύριο χρόνια παλαιότερο δηλαδή από το προηγούμενο ρεκόρ, το DNA που βρέθηκε σε ένα μαμούθ στην τούντρα της Σιβηρίας.

Ένα νέο κεφάλαιο που επεκτείνεται επιπλέον 1 εκατομμύριο χρόνια στην ιστορία άνοιξε επιτέλους και για πρώτη φορά μπορούμε να δούμε απευθείας το DNA ενός προϊστορικού οικοσυστήματος τόσο παλιού. Το DNA αποδομείται γρήγορα και αποδείξαμε πως υπό τις σωστές συνθήκες μπορούμε να πάμε πίσω στο χρόνο περισσότερο από ότι έχει τολμήσει ποτέ κανείς να ονειρευτεί! – Eske Willerslev, γενετιστής

Ο χρόνος είναι αμείλικτος για τα υπολείμματα της ζωής. Το DNA αποδομείται γρήγορα στο περιβάλλον λόγω μικροβίων, καιρού και γεωλογικών διεργασιών. Επιβιώνει μόνο μέσα στα δόντια και στα κόκκαλα αλλά διατηρείται επίσης και κάτω από το μόνιμα παγωμένο έδαφος. Κατά τη διάρκεια εργασιών των επιστημόνων στην περιοχή της Γροιλανδίας για άλλες έρευνες, συλλέχθηκαν πολλά δείγματα. Οι απομακρυσμένες αποστολές κοστίζουν και έτσι οι επιστήμονες συλλέγουν περισσότερα δείγματα από αυτά που χρειάζονται, δείγματα τα οποία περιμένουν υπομονετικά σε αποθήκες μέχρι να εμφανιστεί το κατάλληλο project που θα τα χρειαστεί.

Χρειάστηκε μία νέα γενιά εξοπλισμού ανάλυσης DNA για να μπορέσουμε να εντοπίσουμε και να αναγνωρίσουμε εξαιρετικά μικρά και ημιτελή κομμάτια DNA στα δείγματα. Αυτό σήμαινε πως μπορούσαμε πλέον να χαρτογραφήσουμε ένα οικοσύστημα 2 εκατομμυρίων ετών.

Το DNA που συλλέχθηκε θα ήταν άχρηστο πριν μερικά χρόνια, καθώς τα κομμάτια ήταν μικροσκοπικά, μόλις λίγα νανόμετρα σε μήκος και ημιτελή. Εξελίξεις όμως στην ανάλυση της αλληλουχίας του DNA κατέστησε εφικτό να δημιουργήσουν οι επιστήμονες μία τεράστια βάση δεδομένων DNA για τον κόσμο γύρω μας. Αυτές οι DNA βιβλιοθήκες πρόσφεραν στους ερευνητές ένα σημείο σύγκρισης με τα κομμάτια που βρήκανε. Έτσι, μπόρεσαν να αναδομήσουν τα χαμένα κομμάτια οργανισμών που το γενετικό τους υλικό ήταν κρυμμένο στους βράχους.

Τα αρχαία δείγματα DNA ήταν βαθιά θαμμένα κάτω από έδαφος που είχε συσσωρευτεί για χιλιάδες χρόνια. Έπειτα, το έδαφος διατηρήθηκε κάτω από την παγωμένη επιφάνεια χωρίς επιρροές από τον άνθρωπο για 2 εκατομμύρια χρόνια.

Η αναδόμηση αποκάλυψε μία πληθώρα οργανισμών, οι οποίοι προς έκπληξη των επιστημόνων ευδοκιμούσαν σε ένα εύκρατο κλίμα. Βρέθηκαν ζώα που συγγενεύουν με ταράνδους, λεμούριους, χήνες, λαγούς και μαστόδοντες. Μυρμήγκια, ψύλλοι, κορράλια και καβούρια άφησαν επίσης το στίγμα τους, μαζί με δέντρα όπως σημύδες και λεύκες. Βρέθηκε επίσης DNA από μικοροοργανισμούς και μύκητες.

Σε κάθε περίπτωση, αποκαλύπτουν ένα πολύ πιο θερμό κλίμα στην περιοχή αυτή κατά τη διάρκεια της Πλειστόκαινου, από τις τωρινές θερμοκρασίες.

Αν ξεκινήσουμε να εξερευνούμε το αρχαίο DNA που είναι παγιδευμένο στον πηλό της Αφρικής, μπορεί να βρούμε καταπληκτικές πληροφορίες σχετικά με την προέλευση πολλών διαφορετικών ειδών – ίσως και νέα γνώση για τους πρώτους ανθρώπους και τους προγόνους τους. Οι πιθανότητες είναι άπειρες!

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Nature.