Τέλος το shadowban στο Instagram: Πλέον θα ξέρετε πότε συμβαίνει

Νέα εργαλεία διαφάνειας στο social media
07 Δεκεμβρίου 2022 22:08
Τέλος το shadowban στο Instagram: Πλέον θα ξέρετε πότε συμβαίνει

Σε περίπτωση που κάποια στιγμή στο παρελθόν είχατε παρατηρήσει κάποια ξαφνική πτώση των likes και των σχολίων στα posts σας στο Instagram, μία πιθανή εξήγηση μπορεί να είναι το shadowban. Τι ακριβώς είναι αυτό; Το shadowbanning είναι το μπλοκάρισμα του περιεχομένου ενός χρήστη στα social media sites, χωρίς ο χρήστης όμως να γνωρίζει πως μπλοκάρεται, εξού και η ονομασία. Τα posts του δηλαδή, δεν εμφανίζονται σε κανενός το feed, εκτός κι αν ήδη τον ακολουθούν.

Τώρα, το Instagram πήρε μια σημαντική απόφαση, θέλοντας να είναι πιο ξεκάθαρο με τους χρήστες του και τους δημιουργούς περιεχομένου. Συγκεκριμένα, το social media θα ενημερώνει πλέον τους χρήστες αν τα posts τους δεν προωθούνται. Ειδικότερα, το Instagram θα επιτρέπει σε οποιονδήποτε χρησιμοποιεί "επαγγελματικό" λογαριασμό να βλέπει πότε μία από τις αναρτήσεις του έχει αποκλειστεί από τα recommendations. Η ειδοποίηση θα εμφανίζεται στην ανανεωμένη ενότητα ‘Κατάσταση Λογαριασμού’ της εφαρμογής και μάλιστα θα δίνεται η δυνατότητα στους δημιουργούς περιεχομένου να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης, αν πιστεύουν ότι το Instagram περιορίζει κάποια δημοσίευσή τους λανθασμένα, χωρίς να υπάρχει κάποια παραβίαση των κανόνων.

Προς το παρόν, η λειτουργία καλύπτει μόνο συγκεκριμένες δημοσιεύσεις που έχουν αποκλειστεί από τα recommendations στην Explore καρτέλα, στο κεντρικό Feed και στα Reels. Ωστόσο, το Instagram σκοπεύει να εμπλουτίσει περισσότερο το χαρακτηριστικό στο μέλλον, ώστε οι δημιουργοί να γνωρίζουν αν έχουν αποκλειστεί γενικότερα σε επίπεδο λογαριασμού.

Για την ιστορία, το Instagram απέφυγε τη χρήση της λέξη "shadowban" στην ανάρτηση στο επίσημο blog του, ωστόσο ξεκάθαρα η αλλαγή έχει ως στόχο να περιορίσει το φαινόμενο, για το οποίο υπήρχαν εδώ και χρόνια παράπονα από τους δημιουργούς περιεχόμενου.

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε το σχετικό βίντεο του επικεφαλής του Instagram, στο οποίο μιλά αναλυτικά για τα νέα «εργαλεία διαφάνειας» της πλατφόρμας.