Οι παγετώνες που λιώνουν απελευθερώνουν τόνους άγνωστων βακτηρίων

Παγιδευμένα για εκατομμύρια χρόνια
06 Δεκεμβρίου 2022 11:13
Οι παγετώνες που λιώνουν απελευθερώνουν τόνους άγνωστων βακτηρίων

Οι παγετώνες που λιώνουν με ταχείς ρυθμούς απελευθερώνουν τεράστιες ποσότητες βακτηρίων σε λίμνες και ποτάμια, μεταμορφώνοντας τα παγωμένα οικοσυστήματα. Μελετώντας τα νερά από το λιωμένο πάγο 10 τοποθεσιών στο βόρειο ημισφαίριο, οι ερευνητές εκτιμούν πως στα επόμενα 80 χρόνια, η συνεχιζόμενη παγκόσμια υπερθέρμανση θα απελευθερώσει εκατοντάδες χιλιάδες τόνους βακτηρίων στο περιβάλλον.

Οι παγετώνες είναι μάζες πάγου που κινούνται αργά προς τη θάλασσα. Μαζί με το νερό, κρύβουν και ορυκτά, αέρια και οργανικά υλικά που βρίσκονται παγιδευμένα για χιλιάδες ή εκατομμύρια χρόνια. Μελετώντας το περιεχόμενο ενός παγετώνα είναι σαν να ανοίγουμε μία πόρτα στην ιστορία. Μικρόβια που βρίσκονται παγιδευμένα μπορεί να αποτελέσουν πηγή για νέα αντιβιοτικά, ωστόσο οι επιστήμονες τονίζουν πως τα βακτήρια απελευθερώνονται πιο γρήγορα από ότι μπορούν να καταγράψουν.

Βρίσκουν κατά μέσο όρο δεκάδες χιλιάδες μικρόβια ανά χιλιοστόμετρου νερού και εκτιμούν πως πάνω από εκατό χιλιάδες τόνοι βακτηρίων θα απελευθερωθούν σε 80 χρόνια.

Ο αριθμός των μικροβίων που απελευθερώνεται εξαρτάται στενά από το πόσο γρήγορα λιώνουν οι παγετώνες και κατ’ επέκταση πόσο πολύ συνεχίζουμε να θερμαίνουμε τον πλανήτη. Αλλά η μάζα των μικροβίων που απελευθερώνεται είναι τεράστια, ακόμα και με συντηρητική θέρμανση.

Οι επιστήμονες δε μελέτησαν συγκεκριμένα βακτήρια, απλά εκτίμησαν τη συνδυαστική βιομάζα τους και έτσι δεν μπόρεσαν να αναγνωρίσουν είδη που μπορεί να αποτελούν απειλή για την ανθρώπινη υγεία, ούτε όρισαν αν τα μικρόβια ήταν ενεργά ή νεκρά. Χωρίς περαιτέρω μελέτες δεν μπορούμε να ξέρουμε αν η ξαφνική αυτή είσοδος των βακτηρίων θα συμβάλει σε περαιτέρω περιβαλλοντική αλλαγή. Οι ερευνητές όμως αναμένουν πως θα έχει πρωτοφανείς επιπτώσεις στην παραγωγή και βιοποικιλότητα των μικροβιακών κοινοτήτων και στους βιοχημικούς κύκλους.

Χρειαζόμαστε μία καλύτερη εικόνα για να προβλέψουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις επιφάνειες των παγετώνων και στη βιογεωχημεία.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Communications Earth & Environment.