ΒΙΝΤΕΟ: Ηλεκτρικό αυτοκίνητο με χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων από τη Lexus

Ένα πραγματικά περίεργο concept
06 Δεκεμβρίου 2022 10:29
ΒΙΝΤΕΟ: Ηλεκτρικό αυτοκίνητο με χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων από τη Lexus

Ναι, καλά διαβάσατε. Παρόλο που ο τρόπος λειτουργίας των ηλεκτρικών αυτοκινήτων έχει ως αποτέλεσμα την κατάργηση του χειροκίνητου κιβωτίου ταχυτήτων, η Toyota θέλει τώρα να το επαναφέρει. Αναλυτικότερα, ο κολοσσός της αυτοκίνησης αναπτύσσει μια τεχνολογία για χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα, με σκοπό να τα κάνει πιο ελκυστικά στην οδήγηση.

Υπεύθυνη για το όλο εγχείρημα είναι η Lexus, η οποία μελλοντικά θα αναλάβει την ανάπτυξη όλων των υψηλών επιδόσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων της Toyota γενικότερα. Παρόλο που η όλη ιδέα μοιάζει εντελώς αντιφατική, η Lexus τονίζει η τεχνολογία δε θα περιορίζεται απλά στη δράση της αλλαγής των ταχυτήτων. Αντιθέτως, θα προσπαθεί να εξομοιώνει ολόκληρη την οδηγική εμπειρία ενός αυτοκινήτου με κινητήρα εσωτερικής καύσης, την ώρα που στην πραγματικότητα ο οδηγός θα ελέγχει ένα ηλεκτρικό όχημα χαμηλών εκπομπών.

Πως ακριβώς θα λειτουργεί η τεχνολογία; Όχι, δεν θα υπάρχει χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων στο πίσω άκρο κάποιου ηλεκτροκινητήρα. Αντιθέτως, θα υπάρχουν στο αυτοκίνητο ένας μοχλός ταχυτήτων και ένα πεντάλ συμπλέκτη που δε θα συνδέονται…πουθενά! Η χρησιμότητά τους θα είναι η «αίσθηση» που θα δίνουν στον οδηγό.

Για να μοιάζει το ηλεκτρικό όχημα με ένα αντίστοιχο εσωτερικής καύσης, θα υπάρχει ένα έξυπνο λογισμικό που θα λαμβάνει τα δεδομένα από τον ψεύτικο μοχλό ταχυτήτων και το πεντάλ συμπλέκτη και θα παίζει αντίστοιχους ήχους εντός της καμπίνας. Συγχρόνως, θα αξιοποιούνται και άλλες τεχνολογίες που είναι ήδη διαθέσιμες στα σημερινά ηλεκτρικά αυτοκίνητα για να ενισχύουν την «αίσθηση».

Ειδικότερα, αυτό το σύστημα θα επηρεάζει επίσης και τη ροπή που θα αποδίδεται από το ηλεκτρικό σύστημα κίνησης. Επίσης, οι «αδέξιες» αλλαγές ταχυτήτων θα μεταφράζονται με ακρίβεια και αν ο οδηγός δεν αλλάξει σωστά ταχύτητα, το ηλεκτρικό θα του σβήνει (!), όπως ακριβώς σε ένα κανονικό αυτοκίνητο εσωτερικής καύσης.

Δείτε εν δράσει το 'χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων' σε ένα πλήρως ηλεκτρικό Lexus UX300e: