Ξεκίνησε η κατασκευή του μεγαλύτερου ραδιοτηλεσκοπίου του κόσμου

Στην Αυστραλία
06 Δεκεμβρίου 2022 09:44
Ξεκίνησε η κατασκευή του μεγαλύτερου ραδιοτηλεσκοπίου του κόσμου

Μία τεράστια τεχνολογική αναβάθμιση περιμένει η αστρονομική κοινότητα, καθώς ξεκίνησε η κατασκευή του Αυστραλιανού κομματιού του Square Kilometer Array (SKA), ενός συστήματος που θα γίνει το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο του κόσμου. Αυτό το συνδυαστικό ραδιοτηλεσκόπιο αναμένεται να μεταμορφώσει την αστρονομία, μελετώντας το πρώιμο σύμπαν. Η ιδέα ενός ραδιοτηλεσκοπίου με πολλά κομμάτια σε όλο τον κόσμο ήρθε το 1991 και η ακραία ευαισθησία του είναι και ικανή για έρευνα εξωγήινης ζωής, αφού θα μπορεί “να εντοπίσει ένα ραντάρ αεροδρομίου σε έναν πλανήτη δεκάδες έτη φωτός μακριά”.

Το SKA της Αυστραλίας θα αποτελείται από 131.072 κεραίες σε σχήμα δέντρου, θα επικεντρώνεται στις χαμηλές συχνότητες και αναμένεται να είναι οχτώ φορές πιο ευαίσθητο από τα υπάρχοντα τηλεσκόπια, χαρτογραφώντας το σύμπαν 135 φορές ταχύτερα.

Ένα ακόμα κομμάτι του με 197 συμβατικά πιάτα τα οποία θα επικεντρωθούν στις μεσαίες συχνότητες, αναμένεται να κατασκευαστεί στο Meerkat National Park της Νότιας Αφρικής.

Το SKA δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν το 2028, ενώ θα χρειαστεί και κάποια χρόνια για να συλλέξουν και να αποκρυπτογραφήσουν τα αποτελέσματα οι επιστήμονες. Η αναμονή αξίζει όμως καθώς χαρακτηρίζεται ως “αλλαγή γενιάς” στην τεχνολογία της αστρονομίας, διαμορφώνοντας τα επόμενα 50 χρόνια στον τομέα.