Neuralink: Ομοσπονδιακή έρευνα και αντιδράσεις εργαζομένων για τις δοκιμές στα ζώα

Αχρείαστους χαρακτηρίζουν τους θανάτους
06 Δεκεμβρίου 2022 09:24
Neuralink: Ομοσπονδιακή έρευνα και αντιδράσεις εργαζομένων για τις δοκιμές στα ζώα

Η Neuralink του Elon Musk αναπτύσσει ένα εμφύτευμα εγκεφάλου το οποίο σκοπεύει να βοηθήσει ανθρώπους με παράλυση να περπατήσουν ξανά και να θεραπεύσει διάφορες νευρολογικές διαταραχές. Ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters, η εταιρία βρίσκεται πλέον υπό ομοσπονδιακή έρευνα για πιθανές παραβιάσεις στον τρόπο που χειρίζεται τα ζώα. Υπάρχουν επίσης παράπονα από εργαζομένους πως οι δοκιμές στα ζώα γίνονται βιαστικά, προκαλώντας αχρείαστο πόνο και θανάτους.

Συγκεκριμένα, η έρευνα επικεντρώνεται σε παραβιάσεις του Animal Welfare Act, το οποίο ορίζει πώς πρέπει να συμπεριφέρονται στα ζώα οι ερευνητές. Από την πλευρά τους ορισμένοι υπάλληλοι της εταιρίας λένε πως ο Musk πιέζει για να επιταχυνθεί η ανάπτυξη του chip, με αποτέλεσμα πολλά αποτυχημένα πειράματα, αυξάνοντας τον αριθμό των ζώων που συμμετέχουν σε αυτά και πεθαίνουν.

Συνολικά έχουν πεθάνει περίπου 1.500 ζώα από το 2018, ανάμεσά τους πρόβατα, χοίροι και πίθηκοι. Μάλιστα το νούμερο είναι απλά μία εκτίμηση, αφού η εταιρία δεν κρατά αρχεία για τον αριθμό των ζώων που συμμετέχουν στα πειράματα και πεθαίνουν. Από μόνος του ο αριθμός θανάτων δε σημαίνει πως η Neuralink παραβιάζει τους κανονισμούς, αφού πολλές εταιρίες χρησιμοποιούν ζώα στα πειράματά τους για να αναπτύξουν καινοτομίες τον τομέα υγείας των ανθρώπων. Τις περισσότερες φορές τα ζώα θανατώνονται μετά τα πειράματα για να εξεταστούν για ερευνητικούς σκοπούς.

Ωστόσο οι υπάλληλοι της Neuralink λένε πως ο αριθμός θανάτων ζώων είναι υψηλότερος από αυτόν που χρειάζεται, λόγω της απαίτησης του Musk για επιτάχυνση της έρευνας. Σε αρκετές περιπτώσεις, ο Musk φέρεται να είπε στους υπαλλήλους του να φανταστούν πως έχουν μία βόμβα δεμένη στο κεφάλι τους σε μία προσπάθεια να τους κάνει να κινηθούν ταχύτερα.

Τα προβλήματα με τα πειράματα της Neuralink εγείρουν ερωτήσεις για την ποιότητα των αποτελεσμάτων των πειραμάτων, καθυστερώντας ίσως την έναρξη δοκιμών σε ανθρώπους, τις οποίες ο Musk θέλει να ξεκινήσει μέσα στους επόμενους έξι μήνες.