Καλά Χριστούγεννα - Συμπληρώθηκαν 30 χρόνια από το πρώτο γραπτό μήνυμα σε τηλέφωνο

Μία εποχή πιο απλή...
05 Δεκεμβρίου 2022 09:24
Καλά Χριστούγεννα - Συμπληρώθηκαν 30 χρόνια από το πρώτο γραπτό μήνυμα σε τηλέφωνο

Τα γραπτά μηνύματα γιορτάζουν τα 30α τους γενέθλια αυτά τα Χριστούγεννα! Το πρώτο γραπτό μήνυμα εστάλη στο θρυλικό Orbitel 901 από έναν μηχανικό της Vodafone στο Berkshire του Ηνωμένου Βασιλείου και φυσικά... δεν πήρε ποτέ απάντηση.

Στην κορύφωση της χρήσης του, το SMS ή Short Message Service χρησιμοποιήθηκε δισεκατομμύρια φορές τη χρονιά και το 2010 η λέξη “texting” μπήκε στο Αγγλικό λεξικό.

Η υπηρεσία χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα, αν και πλέον βασίζεται στο internet. Κρυπτογραφημένες υπηρεσίες όμως όπως το WhatsApp και το iMessage είναι πολύ πιο δημοφιλείς. Το 2021 στάλθηκαν 40 δισεκατομμύρια SMS στο Ηνωμένο Βασίλειο, μία σημαντική πτώση από τα 150 δισεκατομμύρια SMS του 2012. Στο WhatsApp στέλνονται 100 δισεκατομμύρια μηνύματα παγκοσμίως τη μέρα!

Αρχικά τα SMS μηνύματα αποτελούνταν μόνο από κείμενο, έως 160 χαρακτήρες. Η ιδέα υπήρχε από το 1980 αλλά πέρασε σχεδόν μία δεκαετία για να υλοποιηθεί. Τα περισσότερα τηλέφωνα τότε είχαν αριθμητικά πληκτρολόγια με δύο ή τρία γράμματα συνδεδεμένα σε κάθε αριθμό. Για παράδειγμα, για να γράψει κάποιος το γράμμα C, έπρεπε να πατήσει τον αριθμό 1 τρεις φορές.

Tags: