B-21 Raider: Αυτό είναι το πρώτο αεροσκάφος 6ης γενιάς (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Το αποκάλυψε το Πεντάγωνο των ΗΠΑ
04 Δεκεμβρίου 2022 09:33
B-21 Raider: Αυτό είναι το πρώτο αεροσκάφος 6ης γενιάς (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Το Πεντάγωνο των ΗΠΑ αποκάλυψε το B-21 Raider, το πρώτο stealth βομβαρδιστικό αεροσκάφος εδώ και 30 χρόνια. Σε ένα event στο εργοστάσιο της Northrop Grumman, στο Palmdale της California, παρουσιάστηκε στα μέσα αλλά τα περισσότερα χαρακτηριστικά του παραμένουν απόρρητα. Η εταιρία όμως το χαρακτήρισε ως το “πρώτο αεροσκάφος 6ης γενιάς στον κόσμο”, γεγονός που σημαίνει πως είναι πιο ανεπτυγμένο τεχνολογικά από κάθε άλλο αεροσκάφος σήμερα.

Ο Γραμματέας του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, Lloyd Austin, τόνισε πως “κανένα άλλο βομβαρδιστικό μακράς εμβέλειας δεν μπορεί να ανταγωνιστεί με τις επιδόσεις του B-21”, ενώ σημείωσε πως “πάνω από 50 χρόνια εξελίξεων στην stealth τεχνολογία” έχουν ενσωματωθεί στο σκάφος και ακόμα και τα πιο σύγχρονα συστήματα αεράμυνας δε θα μπορέσουν να εντοπίσουν ένα B-21 στον ουρανό.

Το B-21 μπορεί να πετάει σε full stealth mode κάθε μέρα, σε αντίθεση με τα σημερινά μοντέλα τα οποία χρειάζονται εκατοντάδες ώρες συντήρησης μεταξύ αποστολών.

Η Northrop Grumman κατασκευάζει έξι B-21 αυτή τη στιγμή, με κάθε ένα να βρίσκεται σε διαφορετικά στάδια παραγωγής. Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ αναμένεται να παραγγείλει τουλάχιστον 100 B-21, ενώ οι πρώτες δοκιμές του stealth βομβαρδιστικού θα γίνουν στην California κάποια στιγμή μέσα στο 2023, με τα πρώτα αεροσκάφη να μπαίνουν σε υπηρεσία στα μέσα της δεκαετίας.