Λειτουργία πτήσης τέλος - Η Ε.Ε. επιτρέπει 5G στα αεροπλάνα

Ξεκινώντας από το 2023
03 Δεκεμβρίου 2022 09:38
Λειτουργία πτήσης τέλος - Η Ε.Ε. επιτρέπει 5G στα αεροπλάνα

Οι επιβάτες αεροπλάνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούν σύντομα να χρησιμοποιούν πλήρως τα τηλέφωνά τους κατά τη διάρκεια της πτήσης, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε πως οι αεροπορικές εταιρίες θα μπορούν να προσφέρουν 5G τεχνολογία στα αεροσκάφη τους. Αυτό πρακτικά σημαίνει το τέλος της λειτουργίας πτήσης. Η τελική προθεσμία για τα κράτη-μέλη να κάνουν τις συχνότητες 5G διαθέσιμες στα αεροπλάνα, είναι η 30η Ιουνίου 2023.

Πρακτικά, οι επιβάτες των αεροπλάνων θα μπορούν πλέον να πραγματοποιούν κλήσεις κατά τη διάρκεια της πτήσης, αλλά και να χρησιμοποιούν εφαρμογές που χρησιμοποιούν data χωρίς περιορισμό, για να κάνουν stream για παράδειγμα μουσική και videos.

Ο ουρανός δεν είναι πλέον ένα όριο όσον αφορά τις δυνατότητες που προσφέρονται από τη γρήγορη συνδεσιμότητα. Αυτό θα δημιουργήσει καινοτόμες υπηρεσίες για τους καταναλωτές. – Thierry Breton, Επίτροπος Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η σύνδεση των τηλεφώνων στα αεροπλάνα υπάρχει από το 2008, αλλά αυτές οι συνδέσεις είναι ιστορικά πολύ αργές καθώς βασίζονται σε εξοπλισμό που συνδέεται με δορυφόρους. Το νέο σύστημα θα βασίζεται στο ταχύτατο 5G.

Ο λόγος ύπαρξης της λειτουργίας πτήσης ήταν η έλλειψη γνώσης για το πώς οι κινητές συσκευές επηρέαζαν το αεροσκάφος.

Υπήρχε η ανησυχία πως μπορεί να παρεμβάλανε στα αυτόματα συστήματα πτήσης. Η εμπειρία μας έδειξε πως το ρίσκο των παρεμβολών είναι πολύ μικρό. Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ όμως, στην Ευρώπη είναι πολύ μικρότερες οι πιθανότητες. Χρησιμοποιούμε διαφορετικές συχνότητες 5G και υπάρχουν ρυθμίσεις μικρότερης ισχύος από αυτές που επιτρέπονται στις ΗΠΑ. Το ταξιδιωτικό κοινό θέλει 5G. Οι νομοθέτες θα ανοίξουν αυτή τη δυνατότητα αλλά θα παρθούν μέτρα για να διασφαλίσουμε πως ό,τι κάνουμε είναι ασφαλές. – Dai Whittingham, επικεφαλής επιτροπής ασφάλειας πτήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο