Μαύρη τρύπα καταβροχθίζει άστρο στο φωτεινότερο φαινόμενο που έχουμε δει

Στο αρχαίο σύμπαν
02 Δεκεμβρίου 2022 11:34
Μαύρη τρύπα καταβροχθίζει άστρο στο φωτεινότερο φαινόμενο που έχουμε δει

Μία εξαιρετικά φωτεινή λάμψη εμφανίστηκε στο νυχτερινό ουρανό το Φεβρούαριο και ήταν το αποτέλεσμα ενός άστρου το οποίο ήρθε πολύ κοντά σε μία τεράστια μαύρη τρύπα με 500 εκατομμύρια φορές τη μάζα του Ήλιου μας. Το εντυπωσιακό όμως είναι πως το γεγονός αυτό συνέβη σε απόσταση 8.5 δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη, όταν δηλαδή το σύμπαν είχε το 1/3 της σημερινής του ηλικίας, δημιουργώντας περισσότερες ερωτήσεις από απαντήσεις. Η φωτεινή έκρηξη, γνωστή και ως AT 2022cmc, ανιχνεύθηκε από το Palomar Observatory στην Καλιφόρνια στις 11 Φεβρουαρίου.

Όταν ένα άστρο καταβροχθίζεται από μία μαύρη τρύπα, απελευθερώνει ένα τεράστιο ποσό ενέργειας και στέλνει ένα πίδακα υλικών στο διάστημα με σχεδόν την ταχύτητα του φωτός. Οι επιστήμονες θεωρούν πως το AT 2022cmc εμφανίστηκε τόσο φωτεινό επειδή ο πίδακας αυτός κατευθύνθηκε απευθείας προς τη Γη, δημιουργώντας το φαινόμενο της ενίσχυσης Doppler.

Οι ακτίνες γάμα είναι οι συνήθεις ύποπτοι σε τέτοια γεγονότα. Ωστόσο, όσο φωτεινά κι αν είναι, το φως που μπορεί να παράγει ένα άστρο υπό κατάρρευση είναι περιορισμένο. Επειδή το AT 2022cmc ήταν τόσο φωτεινό και διήρκησε τόσο πολύ, ξέραμε πως κάτι πραγματικά κολοσσιαίο πρέπει να το τροφοδοτεί – μία γιγαντιαία μαύρη τρύπα. – Dr. Benjamin Gompertz, University of Birmingham

Οι ερευνητές βρήκαν πως το AT 2022cmc ήταν 100 φορές ισχυρότερο από την πιο φωτεινή έκρηξη ακτίνων γάμα στην ιστορία. Όσο για το άστρο, διαλύθηκε εντελώς και τα κομμάτια του μπήκαν σε τροχιά γύρω από τη μαύρη τρύπα υπογράφοντας την καταδίκη τους.

Μόλις το 1% των άστρων που πέφτουν σε μαύρη τρύπα καταλήγουν σε πίδακες που κινούνται σχεδόν με την ταχύτητα του φωτός, εκτοξεύοντας πλάσμα και ακτινοβολία από τους πόλους μίας περιστρεφόμενης μαύρης τρύπας. Η τελευταία που ανιχνεύσαμε ήταν πριν μία δεκαετία και οι αστρονόμοι δεν καταλαβαίνουν ακόμα γιατί μόλις μερικά τέτοια περιστατικά έχουν αυτήν την κατάληξη και άλλα όχι. Παρατηρώντας περισσότερα τέτοια γεγονότα μπορεί να μας δώσει τις απαντήσεις.

Η αστρονομία αλλάζει γοργά. Οι επιστήμονες μπορούν να χρησιμοποιήσουν το AT 2022cmc ως μοντέλο για το τι να αναζητούν και να βρουν περισσότερα τέτοια περιστατικά από μακρινές μαύρες τρύπες.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Nature Astronomy.