Το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο του νότιου ημισφαιρίου ψάχνει για εξωγήινους

Αυξάνοντας κατά χίλιες φορές του στόχους μας
02 Δεκεμβρίου 2022 10:09
Το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο του νότιου ημισφαιρίου ψάχνει για εξωγήινους

Το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο του νότιου ημισφαιρίου είναι το MeerKAT και βρίσκεται στην Νότια Αφρική. Το τεράστιο αυτό εργαλείο θα συμμετέχει πλέον στην αναζήτηση τεχνο-υπογραφών, σημάτων δηλαδή που θα υποδεικνύουν την παρουσία τεχνολογίας η οποία έχει αναπτυχθεί από κάποια εξωγήινη νοημοσύνη. Μία νέα τεχνολογία που ενσωμάτωσε το MeerKAT θα του επιτρέψει να αυξήσει τον αριθμό των στόχων που μπορούμε να παρακολουθήσουμε κατά 1.000 φορές.

Η ομάδα μηχανικών που ανέπτυξε αυτήν την τεχνολογία την οποία ονομάζει Breakthrough Listen, ισχυρίζεται πως είναι ο ισχυρότερος εξοπλισμός που έχει αναπτυχθεί ποτέ για την έρευνα των τεχνο-υπογραφών. Είναι ήδη εγκατεστημένος στο Green Bank Telescope των ΗΠΑ και στο Parkes Telescope της Αυστραλίας. Το πλεονέκτημα όμως με το MeerKAT είναι πως δε χρειάζεται να κινούνται οι κεραίες του. Τα 64 δορυφορικά πιάτα που το αποτελούν, μπορούν να παρατηρούν ένα κομμάτι του ουρανού, 50 φορές μεγαλύτερο από το GBT.

Ένα τόσο ευρύ πεδίο παρατήρησης, συμπεριλαμβάνει πολλά άστρα τα οποία είναι ενδιαφέροντες στόχοι τεχνο-υπογραφών. Ο νέος υπερυπολογιστής, μας επιτρέπει να συνδυάζουμε σήματα από τα 64 πιάτα για να πάρουμε υψηλής ανάλυσης παρατηρήσεις από αυτούς τους στόχους με εξαιρετική ευαισθησία, χωρίς να επηρεάζουμε την έρευνα άλλων αστρονόμων που χρησιμοποιούν το MeerKAT. – Dr. Andrew Siemion, επικεφαλής ερευνητής

Η ικανότητα ταυτόχρονης παρατήρησης 64 αντικειμένων στον ουρανό, θα βοηθήσει το Breakthrough Listen να ανιχνεύσει και να απορρίψει σήματα που παρεμβάλουν από δορυφόρους και διαστημικά σκάφη. Ο πρώτος στόχος του θα είναι το Άλφα του Κενταύρου.

Θα χρειαστούμε μόλις δύο χρόνια για να ψάξουμε πάνω από ένα εκατομμύριο κοντινά άστρα. Το MeerKAT θα μας προσφέρει την ικανότητα να ανιχνεύσουμε μία εκπομπή από το κοντινότερο σημείο στη Γη μέχρι σε απόσταση 250 ετών φωτός, στην κανονική λειτουργία του.