Jerry Lawson: Η Google τιμά τον πατέρα του σύγχρονου gaming

Με το σημερινό doodle
01 Δεκεμβρίου 2022 09:52
Jerry Lawson: Η Google τιμά τον πατέρα του σύγχρονου gaming

Το σημερινό doodle της Google στην αρχική της σελίδα είναι αφιερωμένο στο Gerald “Jerry” Lawson, έναν από τους πρώτους Αφροαμερικανούς στη βιομηχανία των video games. Ως μηχανικός υπολογιστών, ο Lawson ξεκίνησε να φτιάχνει ηλεκτρονικά παιχνίδια από το γκαράζ του σπιτιού του. Το 1976 κατέληξε να είναι μέλος της ομάδας που δημιούργησε την πρώτη κασέτα για βιντεοπαιχνίδια, ανοίγοντας πρακτικά τον κόσμο του gaming στο ευρύ κοινό.

Εκείνη την εποχή, οι παιχνιδοκονσόλες ήταν προφορτωμένες με ένα συγκεκριμένο αριθμό παιχνιδιών. Η κασέτα που δημιούργησε ο Lawson έφερε την επανάσταση και όρισε την αρχή του σύγχρονου gaming, όπου τα παιχνίδια που θα έχει στη διάθεσή του ο χρήστης τα επιλέγει ο ίδιος.

Ο Lawson μάλιστα ηγήθηκε της ανάπτυξης της κονσόλας Fairchild Channel F, η οποία διέθετε ένα joystick 8 κατευθύνσεων σχεδιασμένο από τον ίδιο, καθώς και ένα κουμπί παύσης το οποίο ήταν το πρώτο του είδους του. Το 1980 άφησε την Fairchild για να δημιουργήσει την Videosoft, μία εταιρία ανάπτυξης βιντεοπαιχνιδιών η οποία δημιούργησε το λογισμικό για το θρυλικό Atari 2600.

Το 2011, η Διεθνής Ένωση Προγραμματιστών Παιχνιδιών (IGDA) αναγνώρισε τον Lawson ως πρωτοπόρο στον κλάδο για την εργασία του στην ιδέα των βιντεοπαιχνιδιών με κασέτα. Ο Lawson πέθανε ένα μήνα μετά τη βράβευση, από επιπλοκές λόγω του διαβήτη από τον οποίο έπασχε.

Εσείς, πατώντας πάνω στο doodle, μπορείτε να παίξετε ένα μίνι διαδραστικό παιχνίδι με σημεία-σταθμούς στη ζωή του Lawson, ενώ στη συνέχεια μπορείτε να παίξετε διάφορα βιντεοπαιχνίδια, να δημιουργήσετε το δικό σας ή να κάνετε αλλαγές σε υπάρχοντα.