Επιστήμονες βρήκαν τρόπο για να κάνουν την πίτσα πιο υγιεινή

Χωρίς να αλλάζει η γεύση, η υφή ή το χρώμα
29 Νοεμβρίου 2022 18:54
Επιστήμονες βρήκαν τρόπο για να κάνουν την πίτσα πιο υγιεινή

Ναι, καλά διαβάσατε, επιστήμονες βρήκαν τρόπο για να κάνουν την πίτσα, τα κέικ και άλλα τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες πιο υγιεινά και μάλιστα αυτό χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως επίπτωση στη γεύση τους, την υφή τους ή το χρώμα τους!

Περνώντας σε λεπτομέρειες, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο RMIT της Αυστραλίας ανέπτυξαν ένα τροποποιημένο αμυλούχο προϊόν που μπορεί να προστεθεί σε διάφορα τρόφιμα, χωρίς να επηρεάζει τη γεύση, το χρώμα ή την υφή τους. Αυτό ονομάζεται FiberX και παράγεται από φυτικά προϊόντα, όπως το σιτάρι, το καλαμπόκι και η κασάβα. Όπως και οι πραγματικές φυτικές ίνες, το FiberX αντιστέκεται στην πέψη από το ανθρώπινο έντερο, επιτρέποντας στους μικροοργανισμούς που βρίσκονται στο παχύ έντερο να το ζυμώσουν και ενδεχομένως να βελτιώσουν την πεπτική διαδικασία.

Η επιστημονική ομάδα του FiberX τονίζει ότι το δημιούργημά της μπορεί να προστεθεί σε τρόφιμα που κανονικά έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως το χαρακτηριστικό παράδειγμα της πίτσας, για να τα κάνουν πιο υγιεινά. Παράλληλα, μπορεί να προστεθεί και σε τρόφιμα που έχουν χαμηλές θερμίδες ή χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Με βάση τις δοκιμές γεύσης, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι ήταν σε θέση να προσθέσουν έως και 20% επιπλέον φυτικές ίνες σε διάφορα τρόφιμα, χρησιμοποιώντας το FiberX, πριν να παρατηρηθεί οποιαδήποτε διαφορά στη γεύση και την υφή.

Μιλώντας σχετικά, ο Asgar Farahnaky, καθηγητής του Πανεπιστημίου RMIT, τόνισε:

Αυτή η νέα τεχνολογία σημαίνει ότι μπορούμε να αυξήσουμε την ποσότητα των φυτικών ινών που μπαίνουν στα τρόφιμα, ώστε να λαμβάνουμε όσες συνιστώνται ημερησίως. Μάλιστα, αυτό μπορεί να συμβεί ακόμη και αν καταναλώνουμε λιγότερα τρόφιμα, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους και του διαβήτη.

Σε περίπτωση που δε γνωρίζετε, οι φυσικές φυτικές ίνες παίζουν τεράστιο ρόλο στη ρύθμιση της μικροβιοκοινότητας του εντέρου μας. Είναι ένας υδατάνθρακας που δεν μπορεί να χωνευτεί από το ανθρώπινο έντερο, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της λειτουργίας του πεπτικού συστήματος και της διατήρησής του σε υγιή κατάσταση. Όπως έχουν δείξει πολλαπλές έρευνες, συμβάλλει στην πρόληψη της παχυσαρκίας και του διαβήτη και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων καρδιαγγειακών παθήσεων.


Μπορείτε να διαβάσατε περισσότερα για τη δουλειά της επιστημονικής ομάδας στην επίσημη δημοσίευση του πανεπιστημίου που αναρτήθηκε στις 23 Νοεμβρίου του 2022.

Tags: