iPhone: Τα επεισόδια και η αναταραχή στην Κίνα θα στοιχίσουν ακριβά στην Apple

Πλήττοντας σημαντικά την παραγωγή των smartphones
28 Νοεμβρίου 2022 16:22
iPhone: Τα επεισόδια και η αναταραχή στην Κίνα θα στοιχίσουν ακριβά στην Apple

Τεράστιες διαδηλώσεις και επεισόδια λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες ώρες στην Κίνα, εξαιτίας της πολιτικής «μηδενικής ανοχής» που εφαρμόζει η χώρα για τη διαχείριση των κρουσμάτων του COVID-19. Συγκεκριμένα, οι αστυνομικές αρχές συγκρούστηκαν με εκατοντάδες διαδηλωτές σε μεγάλες πόλεις, όπως μεταξύ άλλων στη Σαγκάη και το Πεκίνο.

Ο Σι Τζινπίνγκ, επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας προσπαθεί μεταξύ άλλων να περιορίσει τις πόλεις Γκουανγκτζού και Τσονγκίνγκ, όπου καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες χιλιάδες κρούσματα. Η όλη αναταραχή είχε άμεσες επιπτώσεις στην οικονομία, με τις μετοχές διαφόρων κινεζικών εταιριών να παίρνουν την κατηφόρα, ενώ η κατάσταση αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά και την Apple.

Συγκεκριμένα, ένα από βασικότερα hub κατασκευής για τα iPhone βρίσκεται στην πόλη Τσεντσόου και έχει επηρεαστεί από τις διαδηλώσεις και την πολιτική της Κίνας, με αποτέλεσμα σημαντικά μειωμένη παραγωγή. Κάπως έτσι, η Apple αναμένεται εντός του 2022 να λάβει 6 εκατομμύρια λιγότερα iPhone Pro απ’ ότι περίμενε. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Bloomberg η κατάσταση είναι ακόμη ρευστή και όλα εξαρτώνται από το πόσο γρήγορα θα αντιδράσει η Foxconn, η εταιρία που διαχειρίζεται το εργοστάσιο. Αν καταφέρει οι εργάτες να επιστρέψουν άμεσα στις γραμμές παραγωγής μετά τις βίαιες διαδηλώσεις, ίσως η κατάσταση να αλλάξει. Από την άλλη, αν τα lockdowns συνεχιστούν, η παραγωγή αναμένεται να είναι ακόμη λιγότερη.

Το πιο απαισιόδοξο σενάριο των αναλυτών της Morgan Stanley είναι οι εγκαταστάσεις της Foxconn να μη μπορέσουν να στείλουν κανένα επιπλέον iPhone για το υπόλοιπο του έτους, με αποτέλεσμα 20% έλλειμμα στις αναμενόμενες πωλήσεις της Foxconn. Συνολικά, οι διαδηλώσεις χειροτέρεψαν μια ήδη δύσκολη κατάσταση. Το εν λόγω εργοστάσιο απασχολεί έως και 200.000 εργαζόμενους στην κορύφωση της παραγωγής των iPhone, αλλά πλέον πάνω από 20.000 νέοι υπάλληλοι φαίνεται πως αποχώρησαν μετά τις διαδηλώσεις.

Ήδη τα νέα έχουν κάνει τη μετοχή της Apple να υποχωρήσει 2% λίγο πριν το σημερινό άνοιγμα των αγορών.

Tags: