Βρέθηκαν νέα οργανικά στοιχεία σε βράχους του Άρη

Ενθουσιασμένοι οι επιστήμονες
28 Νοεμβρίου 2022 10:54
Βρέθηκαν νέα οργανικά στοιχεία σε βράχους του Άρη

Το Perseverance rover ανακάλυψε αποδείξεις οργανικών υλικών στους βράχους του κρατήρα Jezero. Η τελευταία ανακάλυψη έρχεται να προστεθεί σε αυτές του Curiosity rover και του Mars Express orbiter, ωστόσο η NASA σημειώνει εξαρχής πως αυτό δε σημαίνει απαραίτητα κάποια βιολογική μορφή, καθώς πολλά γεωλογικά φαινόμενα μπορούν να υποστηρίξουν χημεία με βάση τον άνθρακα.

Μελετώντας όμως σε βάθος αυτά τα στοιχεία, μπορεί να μάθουμε περισσότερα για την υδάτινη ιστορία του Άρη και αν ο Κόκκινος Πλανήτης μπόρεσε κάποια στιγμή να φιλοξενήσει ζωή.

Τα υλικά βρέθηκαν σε δύο διαφορετικά σημεία του κρατήρα και περιέχουν αποδείξεις υδάτινων διεργασιών που δημιούργησαν ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη διεργασιών οργανικής χημείας. Η αλληλεπίδραση νερού και βράχου στο δέλτα του αρχαίου ποταμού στον κρατήρα, μπορεί να κατέληξε στη δημιουργία οργανικών στοιχείων.

Μία διεθνής ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε σημάδια αλλοίωσης των βράχων από τη συνεχή επαφή με το νερό. Υπήρχαν μάλιστα σημάδια δύο ειδών αλλοίωσης, κάτι που υποδεικνύει δύο διαφορετικά υδάτινα περιβάλλοντα σε διαφορετικούς χρόνους του παρελθόντος, ένα 3.8-2.7 δισεκατομμύρια χρόνια πριν και ένα 2.6-2.3 δισεκατομμύρια χρόνια πριν. Και στις δύο περιπτώσεις τα οργανικά στοιχεία εισήλθαν μέσω ρωγμών στους βράχους.

Και στους τρεις βράχους που ανακαλύφθηκαν τα στοιχεία, βρέθηκαν αρωματικές οργανικές ενώσεις παρόμοιες με το βενζόλιο.

Συνολικά, τα δεδομένα δείχνουν πως τα δείγματα που συνέλλεξε το Perseverance σκάβοντας τρύπες στους βράχους, περιέχουν στοιχεία ενανθράκωσης και σχηματισμό θειικών ιόντων και αλάτων. Ελπίζουμε πως μια μέρα αυτά τα δείγματα θα μπορέσουν να επιστρέψουν στη Γη ώστε να μελετήσουμε καλύτερα τις αποδείξεις νερού και πιθανής οργανικής ύλης και να εξερευνήσουμε αν οι συνθήκες ήταν κατάλληλες για τη ζωή στην πρώιμη ιστορία του Άρη.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Science.