Βρέθηκαν μούμιες με χρυσές γλώσσες σε αιγυπτιακή νεκρόπολη (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Παραμένει μυστήριο ο λόγος
28 Νοεμβρίου 2022 09:55
Βρέθηκαν μούμιες με χρυσές γλώσσες σε αιγυπτιακή νεκρόπολη (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Έναν αρχαιολογικό θησαυρό ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στη νεκρόπολη Quweisna της αρχαίας Αιγύπτου στο δέλτα του ποταμού Νείλου. Σε μία πρόσφατη επέκταση του αρχαιολογικού χώρου, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πολλές μούμιες οι οποίες διέθεταν φύλλα χρυσού στη θέση της γλώσσας τους.

Η νεκρόπολη ανακαλύφθηκε το 1989 και θεωρείται πως υπήρχε κατά τη διάρκεια τριών περιόδων της αρχαίας Αιγύπτου, από το 300π.Χ. έως το 640μ.Χ.

Μερικές από τις μούμιες έχουν τα κόκκαλά τους καλυμμένα με χρυσό, ενώ άλλες απλά θάφτηκαν δίπλα σε χρυσά σκαθάρια και χρυσά άνθη λωτού. Οι χρυσές γλώσσες όμως προβληματίζουν τους αρχαιολόγους.

Έχουν βρεθεί ξανά μεμονωμένες περιπτώσεις χρυσών γλωσσών που χρονολογούνται μέχρι και 2.500 χρόνια πριν. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν πως η χρυσή γλώσσα αντικαθιστούσε την πραγματική μετά θάνατον, με τους ιερείς να πραγματοποιούν την επέμβαση για να έχει ο νεκρός την εύνοια του άρχοντα του κάτω κόσμου, Όσιρις.

Όπως και ο Άδης, ο Όσιρις ζούσε με τους νεκρούς και είχε αυστηρό κανόνα σιωπής, ενώ πολλές φορές αποκαλούνταν ως ο “άρχοντας της σιωπής”. Ο Όσιρις μισούσε τη φασαρία για αυτό και κατά τη διάρκεια των τελετουργιών ταφής εφαρμόζονταν απόλυτη σιωπή. Οι αρχαιολόγοι θεωρούν πως ίσως η χρυσή γλώσσα επέτρεπε στις μούμιες να μιλούν στον Όσιρις χωρίς να παράγουν ήχο. Γιατί όμως έχουν βρεθεί τόσες λίγες μούμιες με χρυσές γλώσσες;

Ο χρυσός ήταν ένα δημοφιλές υλικό στην αρχαία Αίγυπτο για τη δημιουργία ταφικών υλικών. Θεωρούνταν πως είναι η σάρκα των Θεών και ειδικότερα του Θεού Ήλιου, Ρα και σχετιζόταν με την έννοια της αιωνιότητας. Ο Ρα ήταν ο αρχηγός όλων των αιγυπτιακών θεών, ο δημιουργός των πάντων και συνδεόταν στενά με τον Όσιρις. Ο Ρα αντιπροσώπευε την ημέρα και ο Όσιρις τη νύχτα.

Ίσως η χρυσή γλώσσα να αντιπροσωπεύει μία σύνδεση με το φως, ακόμα και στο σκοτάδι του κάτω κόσμου. Όλες οι μούμιες που βρέθηκαν στην Quweisna όμως βρίσκονται σε κακή κατάσταση και τα μυστικά τους έχουν αποσυντεθεί μαζί τους. Έτσι, οι χρυσές γλώσσες παραμένουν ένα μυστήριο για την αρχαιολογία.