NASA: Ακούστε πως αντανακλάται το φως από μια μαύρη τρύπα στο διάστημα

Το βίντεο που μαγεύει και έγινε viral
27 Νοεμβρίου 2022 14:43
NASA: Ακούστε πως αντανακλάται το φως από μια μαύρη τρύπα στο διάστημα

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως ακούγονται οι αντανακλάσεις φωτός μέσα από μια μαύρη τρύπα;

Διάφορες μορφές φωτός, όπως οι ορατές και οι ακτίνες Χ δεν μπορούν να ξεφύγουν από το αβυσσαλέο σκοτάδι μιας μαύρης τρύπας όταν τραβηχτούν μέσα σε αυτή. Μπορούμε, όμως, να δούμε αναλαμπές από αυτά τα είδη φωτός, καθώς το υλικό γύρω τους στο διάστημα μπορεί να εκπέμπει ισχυρές εκρήξεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. 

Καθώς ταξιδεύουν προς τα έξω, αυτές οι εκρήξεις φωτός μπορούν να αναπηδήσουν σε νέφη αερίων και σκόνης στο διάστημα, όπως διασκορπίζεται το φως από έναν προβολέα αυτοκινήτου σε μια ομίχλη. Το Παρατηρητήριο ακτινών Χ Chandra της NASA και το Παρατηρητήριο Swift του Neil Gehrels απεικόνισαν την αντανάκλαση του φωτός των ακτίνων Χ γύρω από τον V404 Cygni. Επειδή οι αστρονόμοι γνωρίζουν ακριβώς πόσο γρήγορα ταξιδεύει το φως και έχουν προσδιορίσει μια ακριβή απόσταση σε αυτό το σύστημα, μπορούν να υπολογίσουν πότε συνέβησαν αυτές οι εκρήξεις. 

Αυτή η νέα ηχογράφηση, με τη μέθοδο της "ηχοποίησης" μετατρέπει την "αντανάκλαση του φωτός" από μια μαύρη τρύπα σε ήχο.

Δείτε το βίντεο της NASA

Οι "ηχώ" του φωτός προέρχεται από το V404 Cygni, ένα δυαδικό σύστημα όπου μια αστρικής μάζας μαύρη τρύπα βρίσκεται σε τροχιά γύρω από ένα "κανονικό" αστέρι. Το εν λόγω σύστημα βρίσκεται σε απόσταση περίπου 7.800 ετών φωτός μακριά από τη Γη και περιέχει μια μαύρη τρύπα που η μάζα της είναι πέντε με 10 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου

Αυτά τα δεδομένα βοηθούν τους αστρονόμους να μάθουν για την κατανομή της σκόνης και των νεφών αερίου μεταξύ του V404 Cygni και της Γης.