Γερμανία: Ακτιβιστές για το κλίμα εισέβαλλαν σε συναυλία και η κατάληξη ήταν απρόβλεπτη (ΒΙΝΤΕΟ+ΦΩΤΟ)

H ομάδα “Last Generation“ ξαναχτυπά αυτή τη φορά τον...Μπετόβεν
27 Νοεμβρίου 2022 13:07
Γερμανία: Ακτιβιστές για το κλίμα εισέβαλλαν σε συναυλία και η κατάληξη ήταν απρόβλεπτη (ΒΙΝΤΕΟ+ΦΩΤΟ)

Ακτιβιστές για την κλιματική αλλαγή διέκοψαν την παράσταση μιας ορχήστρας στην αίθουσα συναυλιών Elbphilharmonie στο Αμβούργο της Γερμανίας, κολλώντας τους εαυτούς τους στο πόντιουμ του μαέστρου την περασμένη Τετάρτη.

Ένα βίντεο που αναρτήθηκε από την Letzte Generation (ή και Last Generation όπως είναι γνωστοί) στο Twitter δείχνει δύο ακτιβιστές που φορούν γιλέκα ασφαλείας να ανεβαίνουν στη σκηνή, καθώς κάποιοι από το πλήθος τους γιουχάρουν και φωνάζουν "raus", δηλαδή "έξω".

"Όπως υπάρχει μόνο ένα κοντσέρτο για βιολί του Μπετόβεν, έτσι έχουμε μόνο αυτόν τον έναν πλανήτη, τα όρια του οποίου αγνοούμε τόσο πολύ, ώστε οι καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα γίνονται όλο και πιο συχνές και θανατηφόρες", είπε ένας από τους ακτιβιστές, σύμφωνα με την Hamburger Abendblatt.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από τη δράση τους

Μόνο που η διαμαρτυρία τους δεν πήγε καθόλου καλά, διότι το πόντιουμ του μαέστρου είχε αποσπώμενα κάγκελα. Επομένως η ασφάλεια του κτιρίου αφαίρεσε τα κάγκελα όπου είχαν κολλήσει τα χέρια τους οι ακτιβιστές και τους μετέφεραν σηκωτούς έξω από την αίθουσα της συναυλίας, όπως θα δείτε στην παρακάτω φωτογραφία. 

Η ομιλία έκλεισε με μια έκκληση για "αντίσταση" και μια προειδοποίηση ότι αν η στάθμη των υδάτων συνεχίσει να ανεβαίνει, η Elbphilharmonie, η οποία βρίσκεται στο λιμάνι του Αμβούργου, θα απειληθεί. Η Hamburger Abendblatt, επικαλούμενη την τοπική αστυνομία, ανέφερε ότι δεν υπήρξαν συλλήψεις.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ακτιβιστές υπέρ της κλιματικής αλλαγής σε όλη την Ευρώπη έχουν βάλει στο στόχαστρο εξέχοντα έργα τέχνης για να απαιτήσουν ισχυρότερη δέσμευση για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Το βίντεο της Letzte Generation τελειώνει με ένα απόσπασμα από τον Μπετόβεν, το οποίο μεταφράζεται ως εξής: "Σε περιπτώσεις όπου πρέπει να δράσω εναντίον άλλων ανθρώπων, δεν κάνω εναντίον τους περισσότερα από όσα είναι απαραίτητα".