Η αστυνομία ζητάει άδεια για ρομπότ το οποίο μπορεί να σκοτώνει

Δε μάθαμε τίποτα από τον Robocop...
24 Νοεμβρίου 2022 09:55
Η αστυνομία ζητάει άδεια για ρομπότ το οποίο μπορεί να σκοτώνει

Η αστυνομία του San Francisco στις ΗΠΑ, ζήτησε από το δημοτικό συμβούλιο την άδεια να αναπτύσσει ρομπότ για να σκοτώνει υπόπτους οι οποίοι κρίνονται “επικίνδυνοι για τη ζωή του κοινού ή των αστυνομικών”. Η αίτηση όπως αναμενόταν, έχει συναντήσει σθεναρή αντίσταση εντός και εκτός του συμβουλίου.

Τα ρομπότ δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως θανατηφόρα δύναμη εναντίον οποιουδήποτε ανθρώπου.

Η ψήφιση της πρότασης αναμένεται στις 29 Νοεμβρίου.

Η αστυνομία του San Francisco έχει στη διάθεσή της δεκάδες ρομπότ απομακρυσμένου χειρισμού, τα οποία χρησιμοποιούνται συνήθως για επιθεωρήσεις χώρων ή εξουδετερώσεις βομβών. Συχνά είναι εξοπλισμένα με καραμπίνες οι οποίες εκτοξεύουν άσφαιρα, έτσι ώστε να εξουδετερώνουν τους εσωτερικούς μηχανισμούς των εκρηκτικών μηχανισμών. Ωστόσο, ο εξοπλισμός τους με κανονικά πυρομαχικά δε θα απαιτούσε καμία μετατροπή, ενώ θα μπορούσαν να φέρουν και μία πληθώρα άλλων τύπων όπλων, όπως οπλοπολυβόλα και εκτοξευτές οβίδων.

Το SFPD είχε πάντα την ικανότητα να χρησιμοποιήσει θανατηφόρα δύναμη όταν απειλείται η ζωή των πολιτών ή των αστυνομικών. Η χρήση των ρομπότ για αυτό θα είναι σπάνια και υπό εξαιρετικές συνθήκες. – Eve Laokwansathitaya, αξιωματικός SFPD

Η μοναδική χρήση θανατηφόρας δύναμης από ρομπότ αστυνομίας έχει γίνει στο Dallas το 2016, όταν χρησιμοποιήθηκε ένα ρομπότ εξουδετέρωσης βομβών για να σκοτώσουν ένα δράστη ο οποίος είχε σκοτώσει πέντε αστυνομικούς και είχε τραυματίσει αρκετούς ακόμα.

Δεν είδαμε καμία άλλη λύση από το να χρησιμοποιήσουμε το ρομπότ και να τοποθετήσουμε έναν εκρηκτικό μηχανισμό για να τον πυροδοτήσουμε στο σημείο που βρισκόταν ο δράστης. – David Brown, Αρχηγός Αστυνομίας Dallas

Tags: