Βούλιαξε η αγορά νέων GPUs – Η μεγαλύτερη πτώση από το 2009!

Πολλοί ήταν αυτοί που αποφάσισαν να περιμένουν;
23 Νοεμβρίου 2022 13:52
Βούλιαξε η αγορά νέων GPUs – Η μεγαλύτερη πτώση από το 2009!

Σύμφωνα με τα δεδομένα της ερευνητικής εταιρίας  Jon Peddie Research, η αγορά νέων καρτών γραφικών κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση της το τελευταίο τρίμηνο, μετά από το αρνητικό ρεκόρ του 2009, εξαιτίας της τότε παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, μέχρι στιγμής, από έτος σε έτος, οι συνολικές πωλήσεις GPUs όσον αφορά τον αριθμό των τεμαχίων που έχουν φτάσει στα καταστήματα, συμπεριλαμβανομένων και των desktop μοντέλων και των laptops, μειώθηκαν κατά -25,1%. Αναλυτικότερα, η βουτιά των GPUs για τους επιτραπέζιους υπολογιστές είναι -15,43% ενώ για τους φορητούς υπολογιστές -30%, δηλαδή η μεγαλύτερη από την ύφεση του 2009.

Αν κοιτάξουμε τα νούμερα σε τριμηνιαία βάση και όχι σε ετήσια βάση, η πτώση για τα desktop μοντέλα ήταν -33.5% στο τρίτο τρίμηνο του 2022. Παραδόξως συνήθως το τρίτο τρίμηνο καταγράφει τη μεγαλύτερη άνοδο κάθε χρόνο, με τον μέσο όρο των τελευταίων 10 χρόνων να είναι αύξηση των πωλήσεων κατά 5.3%. Αυτό το τρίμηνο όχι απλώς δεν ακολουθήσε το μέσο όρο, αλλά συνολικά η αγορά των GPUs κατέγραψε πτώση -10.3%.

Ειδικότερα, για αυτό το -10.3%, οφείλεται και η AMD, αλλά και η Nvidia, με τις πωλήσεις καρτών γραφικών της πρώτης να μειώνονται κατά -47.6% και της δεύτερης κατά -19.7%. Παραδόξως, οι πωλήσεις της Intel αυξήθηκαν κατά 4.7%.

Ακολουθεί ένα γράφημα με το μερίδιο αγοράς του κάθε κατασκευαστή, σύμφωνα με τα δεδομένα της Jon Peddie Research.

Φυσικά, σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε η κυκλοφορία των RTX 4000 και RX 7000, τις οποίες σίγουρα περίμεναν πολλοί, καθώς και ο κατακλυσμός της αγοράς με μεταχειρισμένα μοντέλα, μετά την πτώση των τιμών των κρυπτονομισμάτων.